Uzmanpara.com'a konuşan Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözeri, “Enflasyondaki artış yavaşlıyor. Bu oldukça önemli bir gelişme. Ramazan’da gıda fiyatlarında yaşanan artış da enflasyonu yükselten unsurlardan birisi oldu. Ancakbizim açımızdan asıl dikkat çekici nokta, kira tarafından yaşanan artış oldu. TÜİK verilerine göre, kirada artış 0.76 oldu ve bu rakam son 6 yılın en yüksek rakamı. Buenflasyon üzerinde önemli bir baskı oluşturdu” yorumunu yaptı. 

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Onursal Başkanı Sabri Ateş, “Kentsel dönüşüm ve Suriyeli mültecilerden ötürü kiralık evlere yüksek bir talep var. Ancak seçim sürecinden ötürü kimse satmak veya kiraya vermek istemiyor. Eskiden düğün dönemlerinde kiralar düşerdi, bu yıl ilk kez ciddi anlamda artmış durumda. Ev kiralamak ve almak isteyenlerin talebi yüksek ancak satan yok. Bu nedenle ciddi bir arz- talep dengesizliği oluşmuş durumda” bilgisini verdi.  

Dolar ve faiz yükseliyor

Enflasyonun Haziran ayında beklentilerin üzerinde gelmesi ardından iki ve 10 yıllık gösterge tahvilin faizleri yükseldi.  Dün son işlemde yüzde 8.21 seviyesinde olan 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi veri sonrası yüzde 8.40'a kadar yükseldi.

Veri öncesi 2.13 seviyesinde olan dolar/TL, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin faizindirimlerinin herşeye rağmen devam etmesi gerektiği yönündeki açıklamalarının da etkisiyle 2.1366'ya kadar yükseldi  

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözeri, “2014 yıl geneli için yüzde 8.2’lik enflasyon tahminimizi korurken, Merkez Bankası 24 Temmuz’da yayımlayacağı Enflasyon Raporu’nda yüzde 7.6’lık enflasyon tahminini sınırlı yukarı yönlü revize edebilir. Bu doğrultuda Merkez Bankası’nın 17 Temmuz’da yapacağı faizindiriminin boyutunu ise TL’nin seyri belirleyecektir…” dedi.