Serhat TEZCAN/ BURSA,() - ULUDAĞ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv ihracatının yılın ilk çeyreğinde geçen yıl aynı dönemine göre yüzde 8 artış ile 5 milyar 546 milyon dolara yükselmesinin olumlu olduğunu söyledi. Sabuncu, yaşanan bu gelişmeyi, Avrupa pazarındaki iyileşme ile otomotiv firmalarının yeni modellerinin piyasa çıkmasına bağladı.
Türkiye'de ihracatın lokomotif sektörü olan otomotiv endüstrisinin yükselişi sürüyor. Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre otomotiv ihracatı yüzde 14,2 artış ile 1 milyar 863 milyon 299 bin dolardan, 2 milyar 127 milyon 555 bin dolara yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde ise geçen yılın aynı dönemine göre 5 milyar 132 milyon 710 bin dolarlık ihracat, yüzde 8,1 artarak 5 milyar 546 milyon bin dolara ulaştı.
Bununla ilgili değerlendirmede bulunan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv sektöründe iç piyasanın son yapılan zamlar nedeniyle iyi durumda olmadığını belirterek, kredilerdeki sınırlandırma ve ÖTV zammının burada büyük etkisinin bulunduğunu dile getirdi. Geçen yıla oranla otomotiv ihracatında düşüş olabileceğini söyleyen Sabuncu, "İç piyasa ne zamana kadar toparlanır bilemiyorum. Geçen seneye göre yüzde 10 ile 20 bandında düşüş olacağını tahmin ediyorum. İhracattaki artış ise Avrupa pazarındaki iyileşme ve bazı yeni modellerin satılmaya başlamasıyla arttı. İç pazar düşüyor ancak ihracatta düşündüğümüzün üstünde gidiyor. Bu yıl sonu için 21,5 milyar dolar hedef koyduk. Böyle giderse ihracat hedefimiz rahat olacak. Sene sonuna kadar böyle giderse, ihracat açısından güzel bir sene olur" dedi.

ST(FK/AAA) (FOTOĞRAFLI)