İSTANBUL, 4 Haziran () - Faizlerdeki hızlı tırmanışa bağlı kredi kullanımının düşmesi ve döviz kurlarındaki yükselişin etkisiyle fiyatların artmasıyla başlayan otomotiv satışlarındaki erozyon Mayıs'ta da sürdü.

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) verilerine göre, otomotiv pazarında Mayıs ayında daralma yüzde 28.66'yı buldu. Otomotivde satışlar 58 bin 121 adete gerilerken, beş aylık satışlar da yüzde 26.31 gerileme ile 226 bin 698 adet düzeyine düştü.
 
Sektörün en büyük segmenti otomobilde satışlar Mayıs ayında yüzde 25.65 gerileyerek 46 bin 379 düzeyine, hafif ticari araç satışları da yüzde 38.48 düşüşle 11 bin 742 adet düzeyine geriledi.

Yılın ilk beş aylık dönemdeki daralmanın, kur ve faizde yaşanan yükselişler ve otomobil ÖTV oranlarındaki artışa bağlandığı ODD açıklamasında, "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun kredi işlemlerine yönelik getirdiği sınırlamalar, güven endekslerindeki düşüş, ekonomik aktivite, özel sektör yatırımları ve iç tüketimde yavaşlama"nın da etkili olduğu vurgulandı.

Açıklamada, tüketici güveni ve genel ekonomik durum beklenti endekslerinde Nisan-Mayıs aylarındaki artışlara karşın pazara olumlu bir yansıma olmadığına da dikkat çekildi.

(OSS)