BURSA, () - ULUDAĞ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) ihracat verilerine göre, son 12 aylık dönemde 21 milyar 456 milyon dolarla Türkiye'nin artış hızını katlayarak, yüzde 12,3 seviyesinde büyüyen otomotiv endüstrisi, sektörel bazda ihracatta Ocak ayında hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne devrettiği ihracat liderliğini Şubat ayında geri aldı.
Otomotiv endüstrisinde iç pazarda satışlarda sıkıntılar yaşansa da, ihracat sektörün yüzünü güldürmeye devam ediyor. 11 aydır kesintisiz artış trendinde olan otomotiv sektörünün dış satışları, geçen ay da yüzde 3 büyümeyle bir milyar 836 milyon dolar olarak gerçekleşti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) ihracat verilerine göre son 12 aylık dönemde 21 milyar 456 milyon dolarla Türkiye'nin artış hızını katlayarak yüzde 12,3 seviyesinde büyüyen otomotiv endüstrisi, sektörel bazda dış satışta Ocak ayında devrettiği ihracat liderliğini Şubat ayında geri aldı.
AB ÜLKELERİNE ARTIŞ SÜRÜYOR
OİB Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisinin ihracat artışında sürdürülebilir bir ivme yakalamasıyla ana ve yan sanayinin yüzünün gülmeye devam ettiğini söyledi. Özellikle en büyük ihracat pazarı AB ülkelerine yönelik de son aylarda sürekli bir artış trendi yakalanmasının gelecek adına umutları artırdığını kaydeden Sabuncu şöyle dedi:
"AB ülkelerine geçtiğimiz ay yüzde 7 seviyesindeki artış konjonktüre göre hayli olumlu. Ayrıca yan sanayimizin de istikrarlı olarak büyümesine devam etmesi de altyapı olarak, kaliteli üretim olarak geldiğimiz seviyenin gurur verici olduğunu gösteriyor."
YAN SANAYİ PAYI YÜZDE 43
Yan sanayinin Şubat ayı ihracatında yüzde 6 artış ile 798 milyon dolarlık ihracata imza attığını söyleyen Sabuncu şöyle devam etti:
"Yan sanayinin ihracat içindeki payının ise yüzde 43 seviyesinde olması, sektör dinamiklerinin göstergesi oldu. Binek otomobiller ürün grubu da yine Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde bir büyüme ve 601 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 2 azalışla 331 milyon, otobüs - minibüs - midibüs ürün grubu da yüzde bir gerilemeyle 74 milyon dolarlık ihracata imza attı. Diğer başlığı altındaki ürünlerde de yüzde 24 büyümeyle 32 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti." 
ALMANYA LİDERLİĞİNİ KORUYOR
Ülke bazlı ihracatta ise Şubat ayında Almanya liderliği sürdürdü. Bu ülkeye geçen ay yüzde 14 artışla 290 milyon dolar, Fransa'ya yüzde 5 azalışla 201 milyon dolar, Birleşik Krallık'a da yüzde 7 büyümeyle 185 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Ülke bazlı ihracatta Slovenya'ya yüzde 80 artışla 55 milyon dolar, İspanya'ya ise yüzde 28 yükselişle 78 milyon dolarlık dış satışta büyüme hızları dikkat çekti.

ST(FK/COŞ) (FOTOĞRAFLI)