Serhat TEZCAN/BURSA, () - BURSA'da, 16 yıl çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2006 yılında otomobilini satıp şirketini kuran Ayhan Denizci, perdelik kumaş sektöründe, yeni pazarlara da adım atarak toplam 40 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Denizci'nin en büyük sıkıntısı birçok tekstilcinin ilgi odağı olan Çin. Denizci, bu ülkeye ihracat yapmayı Eskimolar'a buz satmaya benzetiyor.
Kısa adı DOSAB olan, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve 2006 yılında kurduğu Ayhan Denizci Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile Marinero Home Firmaları'nın Sahibi Ayhan Denizci, gelecek hedefleri ve çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Bursa'da çeşitli firmalarda 16 yıl çalıştıktan sonra 2006 yılında arabasını 22 bin TL'ye satarak, sermaye olarak değerlendiren Denizci, bugün 40 ülkeye perdelik kumaş ihracatı yapıyor. Şirketi ilk kurduğunda evini ofis şeklinde kullanan Denizci, ilk ihracatını da Polonya'ya yaptığını söyledi. 
Bir yıl sonra 12 ülkeye ihracat yapar duruma geldiklerini ifade eden Denizci, bugün Çekoslavakya, Bahreyn, Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan, Singapur, Endonezya, Malezya, Tayland, Vietnam, Filipinler Avustralya, Kore ve Çin'e doğru şirket işlerini büyüttüğünü söyledi.
En büyük hayallerinden birisinin Çin'e mal satmak olduğunu dile getiren Denizci, "Çin'de her yerde üretim var. Çin'e mal satmak Eskimolar'a buz satmak gibi bir durum. Avrupa'daki müşterilerim de Çin'den mal alabiliyor. Çin'e mal satmak zordur. Yabancı dil sorunu var. Çinde müşterilerin yüzde 99'u İngilizce yazıp konuşmuyor. Çin'e mal gitmesi de 6 - 8 hafta sürüyor. Uçak yüklemesi ile bunu biraz daha az süreye indirebiliyoruz. Çin'de önemli olan doğru insanı bulabilmek, tuzağa düşmemek. Araştırma ve çalışmalarım sonunda distrübitör buldum. İhracatımızın yüzde 30'unu Çin oluşturuyor. 2014'te bu oranı yüzde 50'ye ulaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Girilmemiş pazarlarda çalışmayı daha fazla tercih ettiklerini söyleyen Denizci, "Geçen yıl Türkiye'nin Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne ihracatı 5 bin dolardı. Son fuarda 100 bin dolarlık anlaşma yaptık. Bunun şu an hazırlıklarını yapıyoruz" dedi.

ST(FK/BT) (FOTOĞRAFLI)