Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 24 Temmuz () - Bayram öncesi yoğunluğun zirve yaptığı İstanbul ve Ankara Otogarı’nda alınan giriş çıkış ücretlerine vatandaşlardan şikayet yağıyor.

Belediyenin "0-25 dakika ücretsiz" kararına rağmen, 8 lira ücret ödemek zorunda kaldığını savunan vatandaşlar bayramı fırsat bilenlere karşı önlem alınması için tepki gösterdi.

Şikayetvar'ın bilgilerine göre, İstanbul ve Ankara Otogarı’nın giriş ve çıkışlarında alınan 8 liralık ücretlerden vatandaşlar şikayetçi oluyor. Mahkeme ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin aldığı karara göre otogarlarda 0-25 dakika ücretsiz olması gerekiyor.

Ancak otogarlara giriş yapan her araçtan 8 lira ücret alınıyor. Alınan karara rağmen ücret almaya devam eden yetkililerin yaklaşan bayram kalabalığından da istifade etmemesi gerektiğini belirten tüketiciler bir an önce denetimlerin başlatılmasını ve mağdur olan araç sahiplerine ücretlerin iade edilmesini istiyor.

Karayolları Taşıma Yönetmeliği'nin 64. maddesinin C bendine göre, terminallerin park alanlarını kullanan taşıtlardan park sürelerine göre makul bir ücret alınabiliyor. Ancak, yolcuları terminale geliş veya terminalden almak üzere terminal içinde bulunan genel park alanlarını kullanan özel ve resmi otomobillerden 25 dakikayı geçmeyen giriş ve çıkışlarda ücret alınmıyor.

Bu durumdaki otomobillere genel park alanlarının dışında terminal içinde özel bir park alanı tahsis edilmesi halinde ise söz konusu ücretsiz süre ikiye katlanarak 50 dakika oluyor.

"ELDE EDİLEN HAKSIZ KAZANÇ GÜNLÜK 100 BİN LİRAYI BULUYOR"
'nın sorularını yanıtlayan Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, otogardan giriş ve çıkışlarda 8 lira ücret alınmasını haksız kazanç olduğunu ifade ederke, yönetmeliğin istismar edildiğini belirtti.

Ağaoğlu, "Otogar yetkilileri yönetmeliğe uygun olarak terminalin içinde ücretsiz otopark bulunduğunu öne sürüyor ancak hükme uygun olarak belirtilen bu otopark, terminalin içerisinde değil otogarın 4 kat altında bulunuyor" dedi ve ekledi:

"Vatandaşların 82 basamakla ulaşılabileceği bu alan bazı otobüs yazanelerine yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Elinde valizi olan, yaşlı, engelli yolcuların kullanabileceği bir yer değildir. Kullanım şartları yetersiz bu otoparkı örnek göstermek, yönetmeliği istismar etmek demektir. Günde 10 binin üzerinde aracın giriş çıkış yaptığı otogarda, her araçtan 8 lira ücret alınması günlük 80 bin ile 100 bin lira arasında haksız kazanç elde edildiğinin göstergesidir."

(FOTOĞRAFLI)