Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, () - ANTALYA'nın Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde orman köylüleri, ipekböceği yetiştiriciliğine yönlendirilecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de ipekböceği yetiştiriciliği yapılan 29 il arasında Antalya, Ankara, Bursa, Bilecik, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, İzmir, Muğla ve Sakarya, toplam yaş koza üretiminin yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. Antalya'da ipekböceği üreticiliği sadece Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde yapılabiliyor. 2012 yılında Alanya'da 24 köy 369 hanede 545 bin kutuda 20 bin kilo koza üretimi yapılırken, Gazipaşa'da ise 7 köy 111 hanede 165 bin kutuda 4 bin 994 kilo koza üretildi.
YETERLİ DUT ALANI YOK
Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ipekböceği yetiştiriciliğini artırmak için harekete geçti. İl Müdürü Ahmet Dallı, özellikle orman köylülerini ipekböceği yetiştiriciliğine yönlendirmek amacıyla çalışma yapacaklarını söyledi. Antalya'da ipekböceği üretiminin diğer illere göre yaygın olmadığını ifade eden Ahmet Dallı, "İpekböcekçiliği konusunda Bursa, Muğla, Eskişehir bayağı ileride. Bizde yeteri kadar dut alanı olmadığı için kişiler kendi imkanları içinde bu işi yapmaya çalışıyor" dedi.
ORMAN KÖYLÜLERİ İÇİN UYGUN
İpekböceği üreticiliğine şu anda yeterli talep olmadığını aktaran Ahmet Dallı, bu işin daha çok orman köylülerine uygun olduğunu anlattı. Mevcut üretimi korumanın yanında bunu daha da artırmak için çalışacaklarını vurgulayan Ahmet Dallı, "Bu bir açık, biz de onun üzerinde yoğunlaşıp orman köylüleri için alternatif gelir kaynağı olarak görüp, bu yönde çalışma yapacağız" diye konuştu.

ÖÖ(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)