Nedim KOVAN/ORDU, () - ORDU Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, bu yılki fındık hasadında Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen fındık işçilerinin yanı sıra Suriyeli işçilerin de çalıştırılabileceğine ilişkin duyumlar aldıklarını belirterek, "Rekolte düşük, Suriyeli işçiler gelse bile tecrübesiz oldukları için bölgede iş bulamaz, perişan olurlar. O nedenle gelmesinler" dedi.
Ordu'da fındık hasat tarihlerinin belirlenmesinin ardından Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nden mevsimlik fındık işçileri bölgeye hareket etmek için hazırlıklarına başladı. Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, Ordu'ya son aylarda gelmeye başlayan Suriyelilerin fındık hasadında çalıştırılıp çalıştırılmayacağına ilişkin üreticilerin kendilerinden fikir aldıklarını belirtti. Ordu'da rekoltenin düşük olması nedeniyle Güneydoğulu mevsimlik işçilerin bile bölgede iş bulmakta zorlanacağına dikkat çeken Cörüt, "Zaten Güneydoğu'dan gelecek işçilere 'Gelmeyin' diye ikazda bulunuyoruz. Çünkü bu sene fındık zaten az. Suriyeli işçiler gelse bile tecrübesiz oldukları için bahçe sahipleri tercih etmeyecektir. O yüzden onlarda burada perişan olurlar. Onlarda bu yıl bölgemize gelmesinler. Biraz daha tecrübeli olduktan sonra bölgemizde fındık toplayabilirler" dedi.
Ordu'nun tahmini fındık rekoltesinin bu yıl 65 bin 460 ton olduğunu, bahçe sahipleri tarafındın yerli işçilerin tercih edilmesinin beklendiğini de kaydeden Uğur Cörüt, "Zaten fındığın durumu belli. Çotanaktaki üç fındıktan ikisi yanık görünüyor. O yüzden açıklanan rekolteler bile gerçeği yansıtmayacağı gibi gelen işçilerde toplamaya fındık bulamayacaktır. Zaten bahçe sahipleri mümkün olduğu kadar kendileri toplayacak ve yerli işçiye toplatacaktır" diye konuştu.
Ordu'da fındık hasadı sahil kesiminde 1 Ağustos, orta kesimde 6 Ağustos, yüksek kesimde 13 Ağustos'ta başlayacak.

FOTOĞRAFLI