İSTANBUL, 6 Mayıs () - Türkiye'nin ekonomik büyümesine ilişkin tahminlerinde aşağı yönlü revizyon yapan kurumlar arasına Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü de (OECD) katıldı.

OECD, geçen Kasım ayında yüzde 3.8 olarak açıkladığı Türkiye'nin bu yılki gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme öngörüsünü yüzde 2.8'e indirdi. OECD'nin bugün yayımladığı Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye'nin gelecek yıla ait büyüme tahmini de, küçük bir değişimle, yüzde 4.1'den yüzde 4.0 düzeyine çekildi.

IMF Türkiye için büyüme beklentisini ise daha önce açıkladığı tahminlere göre bu yıl için yüzde 3.5'ten yüzde 2.3'e indirmiş, 2015'te ise GSYH’nin yüzde 3.1 artacağını öngörmüştü. Dünya Bankası da, yıl başında yüzde 4.5'ten yüzde 3.5'e çektiği Türkiye'nin 2014 yılı büyüme tahminini geçen ay da 2.4'e düşürdü.

Orta Vadeli Program'da yüzde 5.0 olarak yer alan Türkiye'nin 2014 büyüme hedefi, ekonomi yönetimi tarafından yüzde 4.0 olarak açıklanmış ancak OVP'de bir revizyona gidilmemişti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan geçen hafta katıldığı bir toplantıda, Türkiye ekonomisinin 2014 büyüme hedefine ilişkin, "Yüzde 4 hedefi hala ulaşılabilir bir hedef olarak görüyoruz bugün için ama dediğimiz gibi henüz erken. Dört ayı yeni bitirdik, ilk 3 ayla ilgili veri seti yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Belki ilerleyen aylarda bir revizyon olabilir ama henüz çok erken" demişti.

OECD Ekonomik Görünümk raporunda, 34 üyeli örgüte üye ülkelerde ortalama 2014 büyüme öngörüsü de, Kasım ayındaki yüzde 2.3 düzeyinden yüzde 2.'2ye indirilirken, 2015 yılı için de yüzde 2.8 ortalama büyüme tahmini yapıldı.

(OSS)