İSTANBUL () - TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.3, bir önceki aya göre de yüzde 1.1 arttı. 

TÜİK verilerinden yaptılan hesaplamaya göre arındırılmamış sanayi üretimi Ocak'ta
bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.2 arttı. Piyasa analistlerinin katıldığı anketlerin sonuçlarına göre, arındırılmamış artışın yüzde 4'te kalması bekleniyordu.

Sanayi üretiminde öngörülerin üzerindeki artışın, birçok ürün satışındaki taksit sayısının sınırlandığı Şubat ayı öncesi artan satışlardan kaynaklandığı belirtiliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredilerdeki hızlı büyümeyi azaltmak ve cari açık üzerinde olumsuz etki eden tüketim harcamalarının kısılmasını sağlamak amacıyla tedbirler almıştı. BDDK, konut, taşıt ve tüketici taksit ve miktarlarını sınırlayan düzenlemeler yaptı.

Sanayi üretimindeki yüzde 7.3'lük artışın yüzde 3.56'lık bölümü ara malı imalatından yüzde 1.22'si sermaye malı imalatından, yüzde 1.91'i dayanıksız tüketim malı imalatından, yüzde 0.44'ü enerji imalatından ve yüzde 0.13'ü dayanıklı tüketim malı imalatından geldi.

Analistler, yatırımlar için çok önemli bir gösterge olan ara malı ve sermaye malı imalatında yüzde 9'lar dolayında çıkan yıllık artışın beklenmedik düzeyde yüksek çıktığına dikkat çekiyor. Özellikle dayanıklı tüketim malı imalatında yavaşlama sürerken, ara malı ve sermaye malı üretiminin yükselmeye devam etmesi dikkat çekti. Sanayi üretimindeki hızlı artışın, 2014 ekonomik büyüme verisini de yukarıya çekmesi bekleniyor. Buna karşılık, başta Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası olmak üzere, birçok küresel ölçekli kuruluş ve ekonomistler Türkiye ekonomisinin 2014 yılında yavaşlayacağı öngörüsünde bulunuyor.

Arındırılmamış sanayi üretimi Aralık'ta sermaye malı ile dayanıklı tüketim malı imalatında artış ve baz etkisiyle yüzde 5.3 olan beklentilerin üzerinde yüzde 6.9 artarken, yıllık ortalama artış 2013'te yüzde 3.05 olmuştu.

TÜİK verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3.9 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.3 artarken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.9 azaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi verileri ise bir önceki yılın aynı ayına göre
madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9.4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7.8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3.5 artış gösterdi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek artış ise yüzde 3.4 ile ara malı imalatında gerçekleşti. Tüketici güven endeksi, artan siyasi endişeler ve büyüme üzerinde TCMB'nin faiz artışı, yüksek politika faizi ve TL'deki değer kaybının yaratmaya başladığı baskının beklentilere yansıması ile Şubat'ta dört yılın en düşük düzeyine geriledi. 

(OSS)