BİTLİS’in Güroymak İlçesi'ne bağlı Taşüstü Köyü kırsalında çıkan ve hediyelik eşya üretimi ile sağlık alanında kullanılan obsidyen taşları, Kaymakamlık tarafından hazırlanan projeyle ekonomiye kazandırılacak.
Güroymak İlçesi'nin kırsalında yoğun obsidyen taşı rezervi olduğunu belirten Kaymakam Çağlayan Kaya, taşı ekonomiye kazandırmak için çalışma yapacaklarını söyledi. Bölgenin yeraltı madenleri bakımından zengin olduğuna dikkat çeken Kaymakam Kaya, özellikle obsidyen taşının hem SPA merkezlerinde sağlık için, hem de süs eşyalarının yapımında kullanıldığını söyledi. Avrupa’da cerrahi operasyonlarda da obsidyen taşının kullanıldığını ifade eden Kaymakam Kaya, taşın eklem hastalıkları, romatizma, bağ ağrısına da iyi geldiğini dile getirdi.
PROJE KABUL EDİLDİ
Obsidyen taşının ekonomiye kazandırılması için hazırladıkları projeyi İçişleri Bakanlığı'na sunduklarını ve projenin kabul edildiğini anlatan Kaymakam Kaya,"Proje kapsamında Güroymak İlköğretim Okulu yanında bulunan atölyede taşların üretimine başlayacağız. 10 kişinin istihdam edileceği atöylede İzmir ve İstanbul'dan gelecek 2 uzman eğitim verecek. İlk olarak takı tasarımı, ardından da küçük bloklar halinde üretip parlatarak SPA merkezlerine satacağız. Eğer pazarlamada başarı elde edersek, fayans üretiminde kullanacağız. Ayrıca taşın işlenmesi konusunda yatırımcı beklemeyecağiz. Kendimiz taşı çıkarıp işleyeceğiz. İyi bir tanıtımla da başarıya ulaşacağımızı düşünüyoruz."

FOTOĞRAFLI