Uluslararası İş Birliği Platformu tarafından, TİM ev sahipliğinde düzenlenen, geçen yıl 540 milyon dolarlık ön anlaşmanın imzalandığı 6. Boğaziçi Zirvesi dün başladı. Bu yıl 750 milyon dolarlık anlaşmanın hedeflendiği zirve, yarın sona erecek. 80 ülkenin siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimlerini tek çatı altında toplayan etkinlik, "Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah" temasıyla gerçekleştiriliyor. Zirveye onur konuşması yapmak üzere katılan Katar Eski Başbakan Yardımcısı, Eski Sanayi ve Enerji Bakanı H.E. Abdullah Bin HamadAl-Attiyah, gündemle ilgili SABAH'ın sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar ziyaretinde yaptığı görüşmeler sonrasında Türkiye'nin doğalgazda arz güvenliğini garanti altına aldığını söyleyen Al-Attiyah, doğalgaz tedarikinde Katar açısından hiçbir sorun olmadığını belirtti. "Türkiye'nin istediği kadar gazı tedarik etmeye hazırız" diyen Al-Attiyah, "Dünyanın en büyük LNG gemileri bizde. 4-5 günde istenilen miktarda gazı Türkiye'ye ulaştırırız" ifadelerini kullandı. 

DOĞALGAZ FİYATLARI DA DÜŞTÜ 
İki ülkenin yetkililerinin detaylar üzerinde görüşmeler yaptığını vurgulayan Al Attiyah, doğalgaz fiyatlarının da petrole bağlı olarak düştüğünü söyledi. Zirve'de bir konuşma yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, "Planlarımızı insan odaklı belirliyoruz. 2023'te mutlak yoksulluğu sıfırlamayı hedefliyoruz" dedi. İslami Çalışmalar Merkezi Başkanı H.E. Prens TurkiAl Faisal Al Saud da, vahşi kapitalizmin dünyada yoksulluğu getirdiğini ifade etti. Al Saud, "Uluslararası siyasal ve ekonomik düzenin yeniden gözden geçirilerek insan odaklı bir bakış açısıyla ele alınması gerekiyor. Bunu İslam dini de emrediyor. Zekat vermek, kaynakların eşit dağıtılması gibi kurallar bunun sonucu" dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, "Ekonomik büyüme ve refah artışı karşılıklı etkileşim içerisinde. Türkiye OECD ülkeleri arasında 90'lı yıllarda ekonomisi en hızlı bozulan ülkeyken, 2000'lerde ekonomisi en hızlı düzelen ülke oldu" diye konuştu. Türkiye'nin son 10 yılda ihracatını 30 milyar dolardan 150 milyar dolara çıkardığını da vurgulayan Büyükekşi, "Türkiye'de yoksulluk oranı sivil toplum ve devletin birlikte yaptığı çalışmalar sayesinde gittikçe azalıyor" şeklinde konuştu. Büyükekşi, zirve süresince de ülkeye gelen yabancı konuklarla karşılıklı ticaretin artırılmasıyla ilgili görüşmeler yapacaklarını bildirdi.