İSTANBUL () - TÜRKİYE'DE nüfusun büyük çoğunluğu finansal sıkıntılar ve yoksulluk içinde yaşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, ciddi finansal sıkıntılar içinde yaşayanların toplam nüfusa oranı yüzde 59.2 düzeyine ulaşıyor.

TÜİK'in belirlemelerine göre, Nüfusun yüzde 59.2'si ciddi finansal sıkıntılar içinde yaşarken, yüzde 22.7'si yoksulluk riski, yüzde 16.0'sı da "sürekli yoksulluk" çekiyor.

Ciddi finansal sıkıntıyla karşı karşıya olan nüfusun belirlenmesinde belirlenmiş 9 maddeden en az 4 tanesini karşılayamama ya da mahrum olma durumu araştırılıyor. Bu maddeler, "kira ve faturaların ödenmesi, evin ısınma ihtiyacının yeterince karşılanması, beklenmedik harcamaların karşılanması, her iki günde bir et, balık ya da protein eşdeğeri gıdaların tüketilmesi, evden uzakta bir haftalık tatil masrafının karşılanması, bir arabaya sahip olunması, bir çamaşır makinesine sahip olunması, bir renkli TV’ye sahip olunması ve bir telefona sahip olunması" olarak belirleniyor.

TÜİK'in verileri, Türkiye'de ailelerin yüzde 59.2'si bu maddelerden dördüne dahi sahip olmadığını ya da mahrum olduğunu ortaya koyuyor.

TÜİK'in Sürdürülebilir Kalkınma Araştırması verileri, eğitim ve öğretimden erken ayrılanların oranının da 2013 yılında yüzde 37.6 olduğunu ortaya koydu. Eğitim ve öğretimden erken ayrılanların oranı 2012 yılında yüzde 39.6 düzeyindeydi.

Aynı istatistik verilerine göre Türkiye'de doğumda beklenen yaşam süresi 2012 yılında 76.8 yıl düzeyindeyken, 2013 yılında hafif artışla 76.9 yıl oldu. Doğumda beklenen yaşam süresi 2013 yılında kadınlar için 79.2 yıl, erkekler için de 74.7 yıl olarak tahmin edildi.

Türkiye'de internet kullanan bireylerin kişisel amaçla kamu kurum/kuruluşları ile iletişimde internet kullanma oranı 2012 yılında yüzde 45.1 düzeyinden, 2013 yılında yüzde 41.3 düzeyine geriledi.

(OSS)