(Ayrıntılar eklendi.)
İSTANBUL, 23 Haziran () - Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım girişleri Nisan ayında yavaşladı ve bu yıl aylık girişler ilk kez 1 milyar doların altına düştü.

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Nisan ayında, net fiili uluslararası doğrudan yatırım girişleri Mart ayındaki 1 milyar 428 milyon dolara göre yüzde 36.2 gerileme ile 911 milyon dolara geriledi. Doğrudan yatırım girişleri, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 29 yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, yılın ilk dört aylık dönemindeki doğrudan yatırım girişleri de 5 milyar 118 milyon dolar düzeyine çıktı.

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, yılın ilk dört aylık döneminde 3 milyar 982 milyon dolar olan uluslararası doğrudan yatırım girişinin 1 milyar 522 milyon doları imalat sektöründen, 920 milyon doları da bankacılık ve sigortacılık sektöründen geldi.

Buna göre, Ocak-Nisan döneminde nakit sermaye girişinin 2 milyar 529 milyon dolar ile yüzde 63.5’i Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden geldi. Diğer Avrupa ülkelerinden yapılan sermaye girişleri de aynı dönemde 730 milyon doları buldu. Bu dönemde, Afrika ülkelerinden 42 milyon dolar, ABD'den 125 milyon dolar ve Asya ülkelerinden de 556 milyon dolar sermaye girişi gerçekleşti.

Bu dönem içinde toplam bin 198 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulurken, 31 adet de yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye ortak oldu.

2014 yılı Ocak-Nisan döneminde, Türkiye'ye yapılan doğrudan sermaye girişleri, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektörlerine yapıldı.
 
2014 yılı Ocak-Nisan döneminde kurulan 1.229 adet uluslararası sermayeli şirketin, 362 adedi AB ülkeleri, 562 adedi Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 97 adedi ise diğer Avrupa ülkeleri ortaklı şirketlerden oluştu.

İmalat sanayiinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı birinci sırada yer alırken, bunu gıda ürünleri, içecek ve tütün imalatı ve tekstil ürünleri imalatı izledi.