ZEYBEKCİ: GÖSTERGELER, ÜRETİM VE İHRACATIN ARTACAĞINI GÖSTERİYOR
Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'de, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı'nın açıkladığı rakamları ve çizdiği güzel tabloyu istemeyenlerin olduğunu söyledi. Bakan Zeybekçi, 17 Aralık sürecinin yaşandığı dönemde dahi Türkiye'nin son 3 ayda kapasite kullanım oranlarını rekor seviyede artırdığını vurgulayarak, şöyle dedi:
"Türkiye, bu karıştırılan süreçte, istihdam oranının en düşük olması gereken ocak ayında, son 10 yılın en iyi istihdam rakamlarını yakaladı. Türkiye, sanayi üretimindeki ciro olarak da ilk defa enerji tüketiminde de artışa geçti. İstediğimiz o artış seviyesini yakalamaya başladı. Tüm bunların göstergesini ihracatçılar, üreticiler bilir. Bu göstergeler önümüzdeki dönemde Türkiye'nin üretiminin ve ihracatının artacağının göstergeleridir. Yani bugün enerji kullanımınız arttığı zaman, kapasite kullanımınız arttığı zaman, istihdam arttığı zaman Türkiye'nin ihracatının ve büyümesinin artacağının göstergesidir."
Türkiye'nin 2013 yılında beklentilerin tam tersinde son çeyrekte yüzde 4.4 büyüdüğünü ifade eden Bakan Zeybekçi, "Bu, Türkiye'nin 2014 yılının ilk çeyreğinde büyümesinin, 2013 yılının son çeyreği ile paralel olacağını gösteriyor" dedi. Bunun ihracata dayalı büyüme olduğunu belirten Bakan Zeybekçi, Türkiye'nin bundan sonra büyümesini bu şekilde devam ettireceğini kaydetti.
DIŞ TİCARET AÇIĞI BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE DÜŞTÜ
Bakan Zeybekci, Türkiye'nin ihracatını ortalama yüzde 10 seviyesinde artırdığını, ihracat rakamlarıyla dış ticaret açığını da beklentilerin çok üzerinde düşürdüğünü söyledi. Mart ayında dış ticaret açığının yüzde 30 seviyesinden aşağıya çekildiğini vurgulayan Zeybekci, şöyle devam etti:
"Biz olumluyuz. İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye yeniden yatırıma başlayacak ki başladı. Türkiye, yeniden üretime başladı, yeniden istihdamını artırmaya başladı. Son 4 yılda AB'de toplamda 5 milyon insan iş kaybederken, Türkiye dünyada kriz öncesindeki istihdam seviyesini geçen tek ülke haline geldi. AB, 5 milyon insan kaybederken, Türkiye son 4 yılda 6 milyon insanına iş buldu. Nüfus artış hızından da daha hızlı bir şekilde 2013 yılında Türkiye istihdam sağladı."
Kredi derecelendirme kuruluşlarının bazı yerlerde Türkiye'nin kredi notunu düşürmediğini ancak durağandan negatife çevirdiğini hatırlatan Bakan Zeybekci, bunlara itibar edilmemesini istedi.
2015'TEN SONRA TÜRKİYE'NİN BİRAZ DARALACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ
Türkiye'nin, 152 milyar dolarlık ihracatı bu sene 166 milyar dolara çıkaracağına işaret eden Bakan Zeybekçi, "Önümüzdeki seneden itibaren de ortalama olarak ihracatını yüzde 10 seviyesinde artıracak. Belki Türkiye 2015 yılında da ihracatını yüzde 10 seviyesinde kolaylıkla artırabilecek ama ondan sonra biz Türkiye'nin biraz daralacağını, biraz tıkanacağını ön görüyoruz" diye konuştu.
TÜKETİM ALIŞKANLIKLARINI BELİRLEYEN ÜLKE OLMAK ZORUNDAYIZ
Türkiye'nin artık kendi kabuğuna sığmayacağını, bundan sonra yoluna kendi imkanlarıyla kaynaklarıyla devam edemeyeceğini belirten Zeybekci, şöyle konuştu:
"Türkiye etken bir ekonomi olacaksa, Türkiye sürdürülebilir bir şekilde önümüzdeki çeyrek yüzyıllar hatta yarım yüzyıllar boyunca enerji geleceğini garanti altına almak zorunda. Türkiye sürdürülebilir bir şekilde ham maddeyi de garanti altına almak zorunda. Türkiye sürdürülebilir bir şekilde artık dünyanın diğer ülkeleri gibi tüketim alışkanlıklarını belirleyen ve tüketim ağlarını kontrol eden bir ülke olmak zorunda. Türkiye bunu başarırsa işte o 200 milyar dolarlar seviyesindeki ihracatını Cumhuriyetimizin 100'üncü yılındaki 500 milyar dolarlık hedefe doğru artık emin adımlarla devam eder."
KÜLTÜR COĞRAFYASI
Orta Asya'dan başlayan, Kafkaslar, Orta Doğu, Körfez, Kuzey Afrika, Balkanlar ve AB'den oluşan coğrafyanın kültür coğrafyaları olduğunu ifade eden Bakan Zeybekci, "Bu coğrafyaya ayaklarımızı sağlam basıp, bu coğrafyada ham maddemizi ve enerjimizi garanti altına alarak bunların tüketim alışkanlıklarını belirlemede etkin olmaya çalışacağız, buralarda tüketim mallarını kontrol edeceğiz" diye konuştu.
2002 yılında 220 milyar dolar olan milli geliri 830 milyar dolara getirdiklerini, şimdiki hedeflerinin 830 milyar dolardan 2 trilyon dolara çıkmak olduğunu belirten Bakan Zeybekçi, "Bunu Anadolu coğrafyasında yapamayız. Bunu sadece buradaki imkanlarla, kaynaklarla, üretimle, buradaki finansman kaynaklarıyla yapamayız. Bunu kültür coğrafyamızla beraber Türkiye olarak yaparız. İnşallah bunu da yeni dönemde yeni etken ekonomi döneminde hep beraber başaracağız" dedi.

BD,ÖT(EE/AAA)(FOTOĞRAFLI)