NİĞDE'de son günlerde 'Patatesin kilosu 5 TL olacak' söylentisi yayıldı. Ambarlarda 150 bin tonun üzerinde patates bulunduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, "Bu söylenti nedeniyle patatesin 5 liraya çıkmasını bekleyen üreticiler ellerindeki ürünü satmıyor" dedi.
Çiftçinin kilogramını 1.5 liraya sattığı patatesin pazarlarda 3 liraya kadar çıktığını belirten Veli Kenar, piyasada patates darlığı olduğunu ama bunun da 'Kilosu 5 TL olacak' söylentisi nedeniyle çiftçilerin patatesleri satmamasından kaynaklandığını söyledi.
Kenar, "Patates fiyatlarının 5 liraya çıkacağı söyleniyor. 'Patates 5 TL olacak' diye çiftçi de elindeki patatesi satmıyor. Durum böyle olunca da piyasada bir patates darlığı varmış gibi yaşansa da gerçek öyle değil. Şu anda resmi olmayan bilgilere göre bölgemizde 150 bin tonu aşkın patates olduğunu tahmin etmekteyiz" diye konuştu.
Kenar ayrıca, patates tohumu fiyatlarının da aşırı bir şekilde yükseldiğini, bu nedenle ekim maliyetinin de artacağını belirterek bunun çiftçiyi olumsuz etkileyeceğini söyledi.
PAZARDAKİ ARTIŞ ÇİFTÇİYE YANSIMIYOR
Patates Üreticisi Ünal Topal ise bu yıl patates ekiminin az olması nedeniyle fiyatların yükseldiğini belirtirken fiyatların artmasındaki bir başka nedenin ise aracılar olduğunu söyledi.
Topal, "Niğde ve Nevşehir'deki patateslerimiz ortalama 1 lira 40 kuruş ile 1 lira 50 kuruş arasında satılmaktadır. Bu patatesin fiyatları pazarda 3 lirayı buluyor ama paranın hepsi çiftçinin cebine girmiyor. Önümüzdeki yıllarda bu fiyat artışlarının sıkıntısını yine çiftçi çekecek. 'Patates bu yıl para etti gelecek yıl da para edecek' deyip borç harç ekmeye başlayacak ve Türkiye genelinde fazla üretim olacağından dolayı daha kötü sonuçlar olacağını düşünüyorum" diye konuştu.