ÇUKUROVA'da narenciye sezonu büyük ölçüde biterken, üretici ekim-kasım aylarında yaşanan soğuk hava ve kuraklıktan dolayı bu yılı kötü kapattı.
Hasadın yoğun olduğu ekim sonu ile kasım başında yaklaşık 20 gün boyunca hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü için ürün dondu. Soğuk darbesi yiyen portakal, mandalina, limon ve greyfurtun içi kurudu, kabuğu 'kauçuklaştı.' Aralık ve ocak aylarında da yağmur yağmaması narenciye kalitesini daha da düşürdü. Olumsuzluklar, narenciyenin dış pazarlarda satış şansını yok ederken, iç pazarda portakal 40, mandalina 60, limon 70, greyfurt 30 kuruştan alıcı buldu.
Adana Ziraat Odası 2'inci Başkanı Cahit İncefikir, yağmursuzluğun piyasaların kötü olmasında en büyük etken olduğunu söyledi. Kuraklığın yoğun olmasının, üreticinin istediği zaman ürününü toplamasına izin verdiğini ve buna bağlı olarak pazarda yığılma meydana geldiğini belirten İncefikir, şöyle dedi:
"Kuraklık ve soğuk hava; ürün kalitesini de düşürdü. Soğuk darbesi yiyen portakal, mandalina, limon ve greyfurdun içi kurudu, kabuğu kauçuklaştı. Buna bağlı olarak kalite ve fiyat düşüşü yaşandı. Narenciye üreticisi kötü bir sezon geçirdi."
İHRAACATCI YENİ PAZARLAR BULMAK DURUMUNDA
Çukurova bölgesinde daha yeni, kaliteli, çekirdeksiz ve daha kolay soyulabilen ürünlere yönelimin gerçekleşmesi gerektiğini da kaydeden İncefikir, şöyle devam etti:
"İhracatçı yeni pazarlar bulmak durumunda. Ürünlerimizin kaliteli olması ayrı, yeni cinslere yönelmemiz ayrı. Girdiğimiz pazarlarda daha yeni daha kaliteli daha çekirdeksiz daha kolay soyulabilen ürünlere yönelmemiz lazım. Eski tarz ürünler yerine daha iyi cinsler, kendini ispatlamış dünyadaki marketlerde raflarda yerini almış yeni ürünlere yönelmemiz lazım."