MUĞLA’da Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında, 34 bin 571 olan yeşil kartlı sayısı 33 bin 299'a geriledi. GSS'den yararlanmak isteyen vatandaşların valilikler ve kaymakamlıklar aracılığıyla yaptırdıkları gelir tespitinde 33 bin 299'unun asgari ücretin üçte birinin altında, 10 bin 431'inin bir asgari ücretli, 39 bin 222'sinin iki asgari ücretli, 2 bin 221'inin de üç asgari ücretli olduğu ortaya çıktı.
SGK Muğla İl Müdürü Ayhan Dorum, GSS'nin 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, “İlimizde yapılan çalışmalara göre GSS kapsamında 85 bin 173 kişi var. Yasa yürürlüğe girmesine rağmen vatandaşların bazıları hala gelir tespiti yaptırmadı. Bu yasa gereği bir asgari ücret düzeyinde geliri olan kişiler aylık 40,86 lira, iki asgari ücret düzeyinde olanlar 122,58 lira ve üç asgari ücret düzeyinde geliri olan kişiler 245,16 lira ödeyerek, hem kendileri hem de ailesi sağlık hizmetlerinden yararlanmaktadır. Bugüne kadar hiçbir gelir tespiti yaptırmayan kişiler var ve bu kişiler otomatik olarak sisteme girdiği için sistem, bunları en yüksek seviyede GSS'den borçlandırıyor. Bu kişiler, kurumumuza borçlu görünüyorlar. Bize müracaat ettikleri takdirde bunları takside bağlama imkanımız var. O tarihten itibaren gelir tespiti yaptırdıklarında üç kategoriye göre 40.86, 122.58 veya 245.16 lira ödeyerek, dağılımını yapıp vatandaşımızı bu sağlık hizmetlerinden istifade ettiriyoruz. İki yıldan bu yana para ödemeyenlerin ise faizleri işliyor” dedi.
GSS borcunu ödemeyenlerin sağlık hizmetlerinden de faydalanamayacağını vurgulayan Dorum, “Herhangi bir sağlık güvencesi olmayan tüm vatandaşlarımızın, bugüne kadar gelir testi de yaptırmadıysa ilde valilik, ilçede ise kaymakamlıklar bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına gelir testi yaptırarak bu yükümlülüklerini yerine getirmelerini istiyoruz” diye konuştu.