İSTANBUL, 10 Ağustos () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody’s'in, Türkiye’ye ilişkin kredi güncellemesini neden ertelediğini, bu konuda herhangi bir yerden baskı gelip gelmediğini kamuoyuna açıklamak zorunda olduğunu vurguladı.

Öztrak yaptığı yazılı açıklamada, "5 Ağustos tarihinde Ekonomi Bakanını ve bir AKP Genel Başkan Yardımcısının görsel ve sosyal medya aracılığıyla kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s üzerinden başlattığı spekülasyonlar tüm hafta boyunca gerek döviz, gerekse sermaye piyasalarında ciddi çalkantılara neden olmuştur" diye hatırlattı ve ekledi:

"ERTELEME NEDENLERİ İÇİN TATMİN EDİCİ AÇIKLAMA YAPILMADI"
"Bu yetkililerin açıklamaları alenen suçtur ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunun 106. ve 107. Maddelerine göre 'bilgi suiistimali' ve 'piyasa dolandırıcılığından' mutlaka inceleme ve soruşturmaya tabi tutulmaları gerekir. Diğer yandan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 7 Ağustos 2014 tarihinde güncellenmiş 2014 ülke notları değerlendirme takvimini açıklamıştır. Burada  Türkiye’ye ait kredi notu değerlendirmesinin bir gün sonra yani 8 Ağustos'ta yapılacağı görülmektedir. Buna rağmen Moody’s daha önce uygulamasına pek rastlanmamış bir şekilde, bir gün sonra Türkiye’ye ilişkin kredi değerlendirmesini kamuoyu ile paylaşmamıştır. Bunun nedenleri konusunda da  Moody’s tarafından tatmin edici bir açıklama kamuoyuna yapılmamıştır."

"ERTELEME KAMUOYUNDA KUŞKULAR UYANDIRDI"
Moody’s'in Türkiye’ye ait kredi değerlendirmesini ertelemesi kamuoyunda kuşkular uyandırdığını da vurgulayan Öztrak, "Bu çerçevede aşağıdaki soruların mutlaka yetkili ve ilgili makamlar tarafından kamuoyuna açıklanması gerekmektedir" çağrısında bulundu ve şöyle devam etti:
 
"Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 7 Ağustos itibariyle, Hazine Müsteşarlığına Türkiye’nin kredi notuna ilişkin bir değerlendirme göndermiş midir? Hükümet, uluslararası kuruluşları veya diğer üçüncü tarafları, devreye sokarak Moody’s in kararını seçim sonrasına ertelemesi konusunda bir girişimde bulunmuş mudur? Yine bu çerçevede Hükümet üçüncü tarafları devreye sokarak Moody’s in kredi derecelendirme kararına yeniden gözden geçirme ya da düzeltme talebinde bulunmuş mudur?"