MANİSA’da, Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) kapsamında, 2013 yılında 700 kadın, toplam 200 bin liralık mikro krediyle kendi işlerinin patronu oldu. Kadınlara bireysel emeklilik yolu da açıldı.
TGMP Manisa Merkez Sorumlusu Setenay Uslu, mikro kredi programının 2009 yılında başladığını hatırlatarak, 2013 yılında da 700 kadının dağıtılan toplam 200 bin lirayla kendi işlerinin patronu olduğunu bildirdi. İşbahibi yaptıkları kadınlara, bireysel emeklilik kapısını da araladıklarını belirten Setenay Uslu şunları söyledi:
“Manisa’da 144 grubumuz var. Kentte dar gelirli olup, kendi işini kurmak isteyen, ancak bir kefili ve ipotek ettirebilecek malları olmayan, zor durumdaki kadınlar yararlanıyor. Güvene dayalı çalışıyoruz. Kredi vermek için aynı mahallede oturan en az beş kadının biraraya gelip yapacağı işi kararlaştırması yeterli. Kredi aldıktan sonra da işlerini kuruyor. Hepsi sigortalı oluyor. Kazandıkça da aldıkları krediyi taksitle geri ödüyor. Yeni geliştirdiğimiz sistemle de mikro kredi verdiğimiz kadınlara bireysel emeklilik yolu açtık. Kazandıkça geri ödedikleri taksitlerinin miktarını biraz yükseltmelere yeterli. Taksit dışındaki bu parayı bireysel emeklilik primi olarak ayırıyoruz.”
TGMP kapsamında mikro kredi alarak patik yapmaya başladığını belirten 64 yaşındaki Perihan Alçı da “Mikro krediyle tanıştıktan sonra hayatım çok değişti. Önce eşimin eline bakıyordum. Şimdi aldığım krediyle patik yapıp satmaya başladım. Kazandığım parayla aile bütçesine katkı sağlıyorum. Kredi sayesinde bu yaştan sonra ayaklarımın üzerinde durmayı öğrendim” dedi.