DENİZLİ Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, son günlerde iş dünyasını ilgilendiren en önemli tartışma konusunun kıdem tazminatı ve taşeron işçilik olduğunu belirterek, mevcut sistemde işçinin de işverenin de mutsuz olduğunu söyledi.
Kıdem tazminatı konusunun işverenler açısından oldukça önemli olduğunu vrgulayan Müjdat Keçeci, "Ödenecek kıdem tazminatı genelde çalıştığı yılın sayısı kadar işçinin 1 aylık maaşına tekabül ediyor. 20 senelik firmalarda bu rakamlar öyle ciddi boyutlara ulaşıyor ki toplam tutarlar, firmaların her türlü varlığını satsa dahi ödeyemeyeceği noktalara geliyor" dedi. Keçeci, şöyle devam etti:
"Konuya işçi tarafından bakılacak olursa, yapılan istatistik çalışmaları gösteriyor ki çalışanların yalnızca yüzde 10-15’lik bir kısmı işten ayrılırken kıdem tazminatını alabiliyor. Dolayısıyla mevcut yasanın uygulanması ancak yüzde 15’lik bir mutlu azınlık yaratıyor. Faaliyetlerine son veren işyerleri ve KOBİ’lerde çalışanların ise kıdem tazminatı gibi bir beklentileri pratikte görüldüğü gibi maalesef yok. Konuyla ilgili açılan davalar ve bu süreç için hem işçi hem de işveren tarafından katlanılan masraflar da çabası. Mevcut sistemin aksayan bir diğer tarafı da kıdem tazminatı uygulamasının kayıt dışı istihdama neden olması. Taraflar aralarında kayıtsız ama bir anlaşma neticesinde kurulmuş iş ilişkisine girebiliyorlar. Bu da kayıt dışı çalışmanın öne çıkan sebeplerinden birinin kıdem tazminatı olduğunu gösteriyor."
'FON SİSTEMİ İKİ TARAFI DA MUTLU EDER'
Konuyla ilgili Hükümet nezdinde yapılan toplantılara da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni temsilen katıldığını söyleyen Keçeci, taraflar arasında görüşülen fon yaratılarak oluşturulacak sistemin gelecekte her iki tarafı da mutlu edebilecek bir yol olduğunu kaydetti. Keçeci. “Her ay, fona yatırılacak bir miktarın her işçi için ve o işçi adına yatırılması, sonrasında da oluşan bu fonların işçiler adına devletin kontrolüne geçmesi önemli bir güvencedir. Nasıl bugün bir işsizlik sigortası için yatan tutarlar devlet kontrolü altında işsizler için belirli bir güvence yaratabiliyorsa, yaratılacak bu fon da her çalışanın güvencesi olabilecektir" diye konuştu.
Mevcut çalışanların kıdem tazminatı konusunda da görüşlerini açıklayan Keçeci, halihazırda çalışan insanların kıdem tazminatlarının da ya müktesep hak şeklinde devam edebileceğini ya da devletin bu konuda yaratacağı ucuz faizli bir kaynakla işverenlerden bu tutarların fona aktarılabileceğini belirtti. Müjdat Keçeci, "Mevcut sistemin taraflardan hiçbirini tam anlamıyla mutlu etmediğini herkesin gerçekçi bir ifadeyle anlaması ve çözüm bulması gerekir. Kıdem tazminatının daha işlerliği olan ve her çalışanın hakkını alabileceği bir sistemle neticelendirmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.