ANIZ yakanlara dekar başına 35,16 TL idari para cezası verildiği, bu işlemin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ise bu cezanın 5 kat artırıldığı belirtildi.
Çankırı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır, hasat sezonu itibarı ile olabilecek anız yangınlarının önlenmesi amacıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamada Çakır, anız yakmanın toprağının verimliliğini düşürdüğünü, hava kirliliğine yolaçtığını, çevreye ve orman yangınlarına neden olduğuna dikkat çekti.
Yaban hayatınin bir parçası olan yırtıcıların, anız yakılması ile birlikte besin bulamaması sonucu sayılarının azaldığı belirtilen açıklamada, anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyetin yasak olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, "İlgili kanun kapsamında 'anız yakanlara 2014 yılı için her dekar başına 35,16 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat arttırılır' hükmü yer almaktadır. Bu bağlamda önemli bir çevre sorunu olan anız yakmanın önlenmesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesi, aksi takdirde anız yakan kişiler hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağının bilinmesi gerekmektedir" denildi.