İbrahim MAŞE/MERSİN, () - MERSİN Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz ve bazı meslek kuruluşlarının temsilcileri, kentte yaşayan Suriyeliler konusunda açıklama yapıp, değerlendirmelerde bulundu. 
Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz'ın yanısıra, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer de bulundu. Açılış konuşmasını yapan Vali Güzeloğlu, Mersin'in Suriyeli vatandaşlar adına tercih edilen bir büyükşehir olduğunu söyledi. Bu gün itibari ile Mersin'de toplam 41 bin 801 Suriye vatandaşının olduğunu açıklayan Güzeloglu, şu bilgileri verdi:
"Bugünkü toplantımızı yapmamıza neden olan, son günlerde bazı komşu illerimizde gerçekleşen ve Suriyelilere yönelik kabul edilmesi inancımızın, insanlığımızın, bizi biz yapan değerlerimizin kabul etmeyeceği bir karşıtlık ilişkisi ve buna bağlı bir ötekileştirmenin hissedilmesidir. Gelen her Suriyeli, ülkesindeki sıkıntılar ve sorunlar çözülene kadar misafirimiz olarak bu çerçeve içinde, bizim hem maddi hem de manevi ilgimizle misafirimiz olacaktır. Kendilerinin bizimle olan ilişkilerinin sorunsuz, en iyi ve ideal şekilde çözülmesi bizim sorumluluğumuzdur. Her ay benim başkanlığımda Suriyeli misafirlerimizin sosyal ve toplumsal ihtiyaçları, sosyal uyum çalışmaları, eğitim, sağlık ve ekonomik temel alanlardaki durumlarını gözden geçiren koordinasyon ve değerlendirme toplantılarımız var. Bu çalışmalarımızda son 3 yılda Mersin'e gelen Suriyeli misafirlerimiz de ortaya koyulan ve Mersin adına büyük bir mutlulukla ifade edeceğimiz karşılıklı güzel bir ilişkimiz var."
KENT EKONOMİSİNE OLUMSUZLUĞU OLMADI
Vali Güzeloğlu Suriyeliler'in kent ekonomisine olumsuz etki yarattığı iddialarını da şöyle değerlendirdi: 
"Suriyelilerin Mersin'de bulunması, kent ekonomisi adına hiçbir zaman en ufak bir olumsuzluğu, hele hele ekonomiye dönük bir sıkıntıyı asla üretmesi ne mümkündür ne de doğru bir bilgidir. Suriyeli misafirimizin yasalarımız çerçevesinde alınmış izinlerle kurduğu şirket, ticari kurum ve kuruluş, bunların ilimiz ekonomisine katkısı gerçektir. Mersin'e gelen Suriyeli profili olarak, yüksek ve orta gelir durumuna sahip kişilerdir. Buraya gelip ekonomik alanlarda faaliyette bulunurken, yokluk ve zor durumda bulunan Suriyeli misafirlerimiz de bulunmakla birlikte, diğer illerin aksine Mersin'de bu profil ağırlıklı olarak Mersin'i tanıyan, ticari ilişkisi olan bir kitleyi içermektedir.  İzinsiz ve denetimsiz hiç bir iş yerinin açılmasına asla müsade edilmediği gibi, açılmış olanlar da faaliyetinden men edilmektedir. " 
PROVOKASYONLARIN İÇİNE GİRMEYİN
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz ise, Türkiye genelinde Suriyelilere karşı bir tepki yaratılmak istendiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Geçmişte oluşmuş bazı olumsuzlukları şu anda ortadan kaldırmış durumdayken, bunun mücadelesini verirken yeni olumsuzluklara neden olacak provokasyonların içine hiç kimsenin girmemesi lazım. Basının bu konuda net bilgiler bulduğunda yazması, halka bunu duyurması lazım. Hepimizin belli sorumluluk çerçevesinde hareket etmesi gerekiyor. Yoksa böyle bir duyum aldık, şöyle bir olay olmuş gibi ayağı yere basmayan, görülmeyen, ispatı mümkün olmayan konularda biraz dikkatli olmamız gerekiyor. Bu konularda titiz davranmazsak, Türkiye genelinde başlatılmaya çalışılan Suriyelilere karşı tepkide adeta ateşe benzin dökmüş oluruz. Ruhsatsız iş yerleri, nasıl ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan yasa ve yönetmeliklerle kapatılıyorsa, Suriyelilere karşı da aynı işlem uygulanıyor. Bu yasa ve yönetmeliklerin hilafına hareket eden her kim olursa olsun, o iş yerleri kapatılır" 
İHRACATTA YÜZDE 331 ARTIŞ
2012 ve 2013 yılları arasındaki Suriye ile yapılan ihracatta yaklaşık yüzde 331 civarında bir artış olduğunu kaydeden Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aşut da, Mersin firmaları tarafından 2013 yılında Suriye'ye yapılan ihracatta değirmencilik ürünlerinin ön plana çıktığını söyledi. Gıda ihracatının ön plana çıktığına vurgu yapan Aşut, sözlerine şöyle devam ett:
"Orada olaylar başladığı günden bu yana biz gıda ihracatında ön plana çıkıyoruz. Suriye'den gelen sermayederlar, Mersin'de 2913 yılında dış ticaret sermaye şirketlerinin sayısının yüzde 16'sını 109 firma ile oluştururken, 2014 yılında yaklaşık 170 firma kuruldu. Bu firmalar sermayelerini koyup Suriye ile ticaretimizi arttırma yönünde bir hareket başlattılar. Çünkü bizi iyi tanıyorlar, karşı tarafı iyi tanıyorlar. Can güvenliği problemi olduğu için buraya gelip ticareti burada yapıyorlar. En önemlisi, 6 firma ile Suriye'den gelen insanlara gayrimenkul kiralayıp satıyorlar. Bu firmalar Türkiye ile entegre oldular. Çalışma izni olmadan, elinden iş gelen insanları maalesef bizim iş verenimiz çalıştırıyor. Dönem içinde bu insanlar çalışma izin belgelerini alarak kayıt içine girecek. Böyle durma şansı yok. Gelen insanlar arasında bir çok doktor, öğretim görevlisi, mühendis, el sanatlarında eğitilmiş insanlar var."
SERMAYESİ OLAN SURİYELİ SEKTÖRÜN İÇİNE GİRSİN
Suriyelilere ve Suriyelilerin iş yeri açmalarına karşı olmadıklarını ifade eden Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Dinçer ise şöyle konuştu:
"Suriyelilere en büyük desteği esnaf veriyor. Şu an kayıt dışı çalışanlar, bizim esnafımızın yanında çalışıyor. Kucağı biz açmışız. Bizim serzenişimiz, ticari hayatın düzenlenmesi. İzinsiz işyeri açılmasın istiyoruz. Yanımızda çalışmayanların çalışma izni olsun istiyoruz. Esnafımız bu insanlar geçimlerini sağlasın diye Suriye'den gelen vatandaşlarımızı iş yerlerimizde çalıştırıyoruz. Bir denetimde çalıştırdığımız elemana 800 TL ceza, çalıştıran iş yeri sahibine 8 bin TL ceza veriliyor. Biz çalışma hayatının düzenlenmesini istedik. Suriyeli vatandaşlara karşı değiliz. İşyeri açmalarına da karşı değiliz. Sermayeleri varsa sektörün içerisine girsinler, bizimle aynı şartlar altında ticari hayatlarını sürdürsünler. 70 bin esnafımızın yanında 250 bin çalışan var. Kuralsız açılan iş yerleri, kurallı çalışan iş yerlerine darbe vurur." 
Basın toplantısı sonunda gazetecilerin sorularına olanak tanınmadı.

FOTOĞRAFLI