Mustafa ERCAN/MERSİN, () - MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen 'Global Compact- Küresel İlkeler Sözleşmesi' ile 'Business for Peace- Barış İçin İş Dünyası Projesi'ne imza attı.
'Global Compact- Küresel İlkeler Sözleşmesi' ile Business for Peace- Barış İçin İş Dünyası Projesi' imza ve tanıtım toplantısı Hilton Otelde gerçekleşti. Toplantıya; Vali Yardımcı Ayhan Bayhan, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra, BM Global Compact Ortaklıklar ve Strateji Birim Müdürü Melissa Powell, Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Misyon Başkanı Meera Sethi, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, Meclis Başkanı Mahmut Arslan, TOBB Yönetim Kurulu üyesi Şahin Bilgiç, Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Argüden ile çok sayıda davetli katıldı.
ÇOCUKLARI OKULLARDA GÖRMEK İSTİYORUZ
MTSO Başkanı Aşut, oda olarak 'Global Compact- Küresel İlkeler Sözleşmesi' 2011 yılında imza attıklarını belirterek şunları söyledi:
"Biliyoruz ki ekonomi sadece fabrikalardan, firmalardan, sanayi ve ticaretten ibaret değildir. Ahlaki, değerleri ve evrensel ilkeleri olmayan bir ekonominin sürdürülebilirliği yoktur. Mersin olarak ne pahasına olursa olsun para kazanmak istemiyoruz. Mersin iş dünyası öncelikle insanı merkez alan bir camia olarak, insan haklarına saygı duyarak büyümek istiyor. Mersin iş dünyası geleceğin teminatı olan küçük çocuklarımızı çocuk işçi olarak iş yerinde değil, bulunmaları gereken yer olarak okullarında görmek istiyor. Ayrımcılığın her türünü kınıyor ve kent kültürümüze de aykırı olan, böylesi çağ dışı davranışlarla gündeme gelmek istemiyor. Mersin iş dünyası, ekonomideki her türlü yolsuzluğu, ekonominin içine giren bir kanser olan rüşvet ve kara parayı reddettiğini ve sözleşme ile açıkça bildiriyor. Çünkü bunlar iş dünyasındaki adil rekabeti engelleyen, gerçek girişimciliği öldüren hastalıktır. Biliyoruz ki, kara para temiz parayı kovar. Mersin iş dünyası, kurumları ve firmaları sözleşmeye imza atarak, kaliteli bir ekonomiyi, insanı, çevreyi ve değerleri merkeze alarak yükselebileceği, sürdürülebilir bir ekonomi hedefliyor."
Barış İçin İş Dünyası'nın Akdeniz tanıtımının Mersin'de yapılıyor olmasının önemli bir anlam taşıdığını ifade eden Aşut, konuşmasının devamında BM çatışı altında yaygınlaştırılmaya çalışılan Barış İçin İş dünyası projesinin lansmanının bir barış, hoşgörü ve huzur kenti olan Mersin'de yapılmasının kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.
Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Argüden ise, 12 bin kuruluşun imzası ile Global Compact'ın dünyayı yaşanabilir bir hale getirmek için oluşturulan bir platform olduğunu kaydederek, platform için Mersin'in Akdeniz'de önemli bir merkez ve nokta olduğunu söyledi.
FİLİSTİN'DE 10 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bilgiç de TOBB'un BM ve bağlı kuruluşlarla uzun yıllardır süre gelen köklü bir işbirliğinin olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
"TOBB, barış ve diyalog konusunda iş dünyasında farkındalığı yaratan öncü kuruluşlardan biri. Bu önemli girişim sayesinde Filistin'de 10 bin kişiye istihdam sağlayacak Cenin OSB'nin yapım aşamasına gelindi. Kamulaştırmanın Filistin tarafından tamamlanmasıyla inşaat çalışmaları sürüyor. ABD Ticaret Odası ile de çalışıyoruz. Ortadoğu Ticaret Merkezi'ni kurduk. Geçen ay Ürdün'de yapılan toplantıda ticaret merkezimizin çalışma konularını da belirledik. Bu çalışmaların tamamı bölgede barış ve istikrara özel sektör eliyle ciddi katkıda bulunmaktadır. TOBB olarak bahsettiğim üçlü ve çok taraflı çalışmaların yanında ikili iş konseylerine de bölgede etkin olmaya çalışıyoruz. Huzur, ticaret ve zenginliğin birbirini tamamladığına inanıyoruz. Barışa destek olacak iş konseyleri temsilcilerine büyük sorumluluk düşüyor. TOBB olarak gücün sorumluluk getirdiğinin bilincindeyiz. Komşularla işbirliğine, tecrübe paylaşımına her zaman hazırız."
10 FİRMA İMZALADI
Konuşmaların ardından 'Global Compact- Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni kabul eden Mersinli 10 firma için imza töreni düzenlendi. Firma yöneticileri sözleşmeye imza atmasının ardından ise günün anısına hatıra fotoğrafı çekildi. Daha sonra ise Barış İçin İş Dünyası'nın tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantı da BM Türkiye Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra, BM Global Compact Ortaklıklar ve Strateji Birim Müdürü Melissa Powell, Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Misyon Başkanı Meera Sethi de birer konuşma yapmasının ardından Barış İçin İş Dünyası sözleşmesi imzalandı.

ME(BK/SS) (FOTOĞRAFLI)