Mehmet OKUR/SİLİFKE (Mersin), () - MERSİN'in Silifke İlçesi'nde örtü altında üretimi yapılan domatesin kilosu 20 kuruşa kadar düştü. İlk çıktığında kilosu 1 TL'den alıcı bulan domatesin fiyatının düşmesi üreticileri tedirgin etti.
Bir kilo domatesin maliyetinin 1 TL'yi geçtiğini ifade eden domates üreticisi Turgut Beslenti, komisyoncuya kilosunu 20 kuruştan sattıklarını söyledi. Satış rakamlarının masrafı karşılamadığını belirten Beslenti ,"Oysa geçen yıl bu dönemde domatesin fiyatı çok daha iyiydi. Eğer üretici 75 kuruş ile 1 lira arasında ürününü satabilirse, ancak masrafını karşılar. Endişemiz fiyatların daha da aşağıya düşmesi. Ancak domates bu fiyattan satılmaya devam ederse domates üreticileri çok zarar edecek" dedi.
Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ise, ilçe genelinde 14 bin 500 dönümlük arazide domates üretimi yapıldığını ve her yıl 175 bin ton domates hasat edildiğini kaydetti.
Domates üretiminin 4 bin dönümlük kısmının serada, kalan kısmının ise açık alanda yapıldığını ifade eden Can şunları söyledi:
"Her yıl 175 bin tonun 58 bin tonu başta Rusya olmak üzere Romanya, Macaristan, İran, Irak ve Bulgaristan'a ihraç ediliyor. Silifke, çileği ile ünlü olmasına rağmen domates üretiminde de iddialı konuma yükseldi. Her yıl üretimin üçte birinden fazlasını ihraç ederek gerek ülke ekonomisine gerekse ilçe ekonomisine 30 milyon TL'lik döviz girdisi sağlıyoruz. Ayrıca seradaki domatesler arılarla dölleniyor. Bu nedenle domatesler dolgun, şekli düzgün ve rengi koyu. Üreticilerimiz hem hormonsuz hem de ağır domates üretiyor. Ancak son günlerdeki fiyatlardaki düşüş çiftçiyi endişelendiriyor. Tek temennimiz fiyatların yeniden yükselmesi."

MO(OA/SS) (FOTOĞRAFLI)