İbrahim MAŞE/MERSİN, () -  MERSİN'de, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), işbirliği protokolü imzaladı.
Hilton Otel'de düzenlenen işbirliği protokolü törenine Mersin Valisi ve ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası DEİK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şerafettin Aşut ve davetliler katıldı. DEİK Başkan Vekili Aşut, "ÇKA, DEİK'in küresel gücünü uluslararası ilişkilerdeki büyük deneyimlerini ve üst düzey bağlantılarını kullanmalıdır. DEİK'in 7 kıtaya yayılan bu muhteşem network ağından faydalanmalıdır. İmzalanacak olan işbirliği protokolü, bölgemize yatırımcının getirilmesi anlamında da çok etkin olacağını şimdiden ispatlamış oldu" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, bölge kalkınması için işbirliğinin gerekli olduğuna dikkat çekerek, "Çukurova dendiği zaman sadece Adana ya da Mersin değil, Hatay ve Osmaniye'yi de hatta Maraş'ın bir bölümünü de Çukurova çanağı olarak değerlendirmek gerekiyor. Bu bölgelerde yapılacak çalışmalarda tarihin derinliklerinden gelen bu cazibe merkezi oluşması yönünde yeniden bir canlanma kazanmak istiyorsak, burada yapacağımız çalışmaları birbirimizi takip ederek, hatta birlikte projeler üreterek yeniden hayata geçirmemiz ve bu bölgeyi topyekun kalkındırmamız gerekiyor"diye konuştu.
ÇKA'nın bölgeye ve projelere verdiği destekleri anlatan Vali Güzeloğlu ise şunları söyledi:
"ÇKA, 2006 yılında ilk kurulan ajans olarak kuruluşundan bu güne toplam 630 projeyi bölgesel ölçekte desteklemiştir. Bu projeler bölgesel ölçekte küçük orta boy işletmeler, tarım ve buna bağlı sosyal altyapıda iyileştirmeler, hizmetler sektöründe temel iyileştirme ve buna dönük dönüştürücü projeler ve bölgenin bir gerçeği olarak sosyal faydalar sağlayacak toplumsal ve sosyal projelere dağılmıştır. Tüm bu projelerin desteklenme süreci sonrasında, doğrudan net kaynak olarak kalkınma ajansımızdan proje sahiplerine 153 milyon TL kaynak transfer edilmiştir. Eş finansman olarak proje sahiplerinin katkıları ile de bölgede yaratılan toplam kaynak ve destek 335 milyon TL olmuştur. Bu büyük bir rakamdır ve bu sadece doğrudan bir kaynak değil, 5 bin kişiyi aşkın doğrudan bir istihdamı da bölgeye kazanmıştır."
Konuşmaların ardından Güzeloğlu ve Aşut, işbirliği protokolünü imzaladı.

İM(AŞ/BK/BT) (FOTOĞRAFLI)