ÜLKELERİNDEKİ iç savaştan kaçarak Mersin'e gelen Suriyeli 16 firma, Mersin Serbest Bölgesi'ne başvurarak faaliyet ruhsatı aldı. Suriyeli firmalar çalışmalarına başlarken Serbest Bölge'de istihdam rakamı 6 bin 800'den 8 bin 200'lere kadar çıktı.
Bu yıl 25'inci yılını dolduran Mersin Serbest Bölge'ye, ülkelerinde yaşanan karışıklık nedeniyle Mersin'e gelen Suriyeli firmalar da ilgi göstermeye başladı. Ticari faaliyetlerini Suriye'ye yakın olması nedeniyle devam ettirmek isteyen 16 firma, Serbest Bölge'ye başvurarak ruhsat aldı. Ruhsat alan firmalardan bazıları hemen faaliyete başlarken bazıları da yeni yıldan itibaren çalışmalarına başlayacak. Mersin Serbest Bölge İşletici A.Ş Genel Müdürü Edvar Mum, 25 yılı dolduran bölgenin 350 yerli, 89 yabancı firma ile tam kapasite doluluk yaşadığını söyledi. Ülkelerinde yaşanan iç çatışma nedeniyle işlerini sürdüremeyen Suriyeli firmaların bölgeye yatırım yapmaya başladığını belirten Mum, "Özellikle Mersin Serbest Bölgesi'ni bir merkez olarak kullanarak buradan çevredeki diğer ülkelere dağıtım yapmak isteyen firmalar, üretim yaparak mallarını çevre ülkelere pazarlamak istiyor. Suriyeli 16 firma bölgeye gelerek faaliyet ruhsatı alarak faaliyetlerine başladılar. Tabii bu firmalarında yarattığı istihdamla beraber Mersin Serbest Bölgesi'nin istihdam rakamı 6 bin 800'den 8 bin 200'lere kadar çıktı. Bu bölgemiz ve ülkemiz için son derece önemlidir. Buraya da yatırım yapan Suriyeli firmaların, faaliyet konuları, inşaat malzemeleri, kimyasallar, gıda ürünleri olmak üzere son derece çeşitlidir. Mersin Serbest Bölgesi'nden 158 ülke ile 682 değişik ürünün ticareti yapılmaktadır" dedi.
TİCARET HACMİ STABİL
Bölgenin dolduğunu ve genişlemesi içinde bir çalışma içinde olduklarını ifade eden Mum, "Mersin Serbest Bölgesi'nin geçen yıl ticaret hacmi 3.8 milyar dolar olarak sonuçlandı. Bu yıl, bu rakama yakın bir değere ulaşacaktır. Geçtiğimiz yıl yapılan bazı proje yükleri bu yıl burada yer alamadı. Ancak diğer faaliyet konularının bölgede yapılmakta olması, mevcut özellikle çelik boru üretimleri, diğer bazı gıda ürünleri üretimlerinin Mersin Serbest Bölgesi'nden doğrudan yurt dışına yatırımlarının satışlarının yapılmasıyla beraber, geçen yılki rakama 3.8 milyar dolara yakın bir ticaret hacmi değerindedir" diye konuştu.
Bu arada, Serbest Bölge'nin yanı sıra kent içinde de Suriyeliler, kendi ülkelerindeki işlerini sürdürüyor. Suriye'nin 'Mehmet Efendisi' olarak bilinen Olabi Kahve markasıyla kahve evi açtı. Halep kökenli olan Olabi Ailesi'nin işletmesi olan Olabi Kahvesi, Arap Yarımadası'nda bilinmesine rağmen Türkiye pazarına Mersin üzerinden giriş yaparak büyümeyi de hedefliyor. 3 ay önce açılan kahve evini işleten 27 yaşındaki Ömer Olabi, yaşanan iç karışıklık nedeniyle Suriye'ye yakın olan Mersin'e aile olarak geldiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Türkiye'deki ilk şubemizi Mersin'de açtık. Türkiye büyük bir pazar. Sadece Suriyelilere değil, Türkiyelilere de hizmet etmek istiyoruz. Şu anda bir kahve evi açmamıza rağmen, illeri de Türkiye'de şubeleşmeye gideceğiz."