Gülseli KENARLI / İSTANBUL, () TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) beklendiği gibi, büyük artışın ardından yaptığı ikinci toplantıda da faize dokunmadı. Merkez Bankası politika faizi olan bir haftalık repo faizini yüzde 10'da bıraktı.

Merkez Bankası'ndan PPK kararına ilişkin açıklamaya göre, Merkez'in uyguladığı gecelik faiz de yüzde 8 düzeyinde sabit tutuldu. Merkez Bankası, bankaların kasalarında tutmak yerine kendisine aktardığı paralara yüzde 8 faiz uygulamaya devam edecek.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Merkez Bankası'nın Ocak ayında yaptığı büyük faiz artışının ardından yaptığı açıklamada, "Geçici bir tedbirdir, kalıcı olması ekonomiye faydalı olmaz" demişti. Merkez Bankası PPK Zeybekçi'nin sözlerinden sonra yaptığı ikinci toplantıda da faizleri değiştirmedi.

"EN AZ HAZİRAN AYINA KADAR TCMB'DEN FAİZ ANLAMINDA DÜŞÜŞ YÖNÜNDE BİR HAREKET BEKLEMEMEK GEREKİYOR"
'nın sorularını yanıtlayan, Global Menkul Strateji Uzamanı Gökhan Uskuay, kararla ilgili değerlendirmedesinde, "Ocak ayında ki olağanüstü PPK ardından Şubat ayında izlemede kalan TCMB; bugünde izlemede kaldı" dedi ve ekledi:

"Açıklama metni Şubat ayında göre enflasyonda bir takım değişiklikler barındırıyor. Ocak ayında alınana kararlar sonrasında enflasyonun orta vadeli beklentileri üzerinde etkilerin sınırlandığı belirtilmiş. Haziran’a kadar enflasyondaki yükselişin devam edeceğini belirtmiş. Enflasyondaki görünümde belirgin bir iyileşme kazanana kadarda sıkı duruşun sinyali verilmiş. En az Haziran ayına kadar TCMB’den faiz anlamında düşüş yönünde bir hareket beklememek gerekiyor. TCMB’nin Ocak ayındaki olağan üstü PPK sonrasında halen izlemede olduğunu yeni bir beklenti yaratmadığını ve piyasalar üzerinde nötr bir etki yaratmasını bekliyoruz."

PPK ayrıca, gecelik borç verme oranını yüzde 12.0, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11.5 düzeyinde sabit tuttu. Geç likidite penceresi faiz oranları; geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 15 olarak bırakıldı.

(OSS)