İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ç. Ali Kopuz, Merkez Bankası’nın
faiz artırımını değerlendirdi. Merkez Bankası’nın yaptığı yüksek oranlı faiz artırımını değerlendiren İstanbul Ticaret Borsası Ali Kopuz, “Merkez Bankası, kararlılığını bir kez daha net olarak gösterdi ve faizi önemli oranda artırdı. Bu faiz artırımı elbette reel sektörün kredi maliyetlerini artıracak, ama piyasalar da rahatladı. Merkez Bankası, bu kararın reel sektöre kredi maliyetleri olarak yansıyabilecek yönüyle oluşturacağı maliyetleri, kurların 2,5 lirayı bulmasından kaynaklanacak belirsizliğe ve moralsizliğe tercih etti” dedi.
Reel sektör olarak faizlerin artırılmasından hiçbir zaman memnun olamayacaklarına dikkati çeken Ali Kopuz, “Dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmalar, yurtdışı ve yurtiçinden bulduğu siyasi destekle Merkez Bankası’nı büyük oranda bir faiz artırımına mecbur etti. Ama Merkez Bankası, son derece stratejik bir kararla, gelecek iki ayda meydana gelebilecek küresel ve yerel belirsizlikleri de hesaba kattı. Kanaatimce Şubat ve Mart aylarında yapabileceği faiz artırımlarını da toptan gerçekleştirdi. Piyasalara 30 Mart’ta yapılacak seçime kadar net bir yol haritası çizdi” diye konuştu.
Başkan Kopuz, yerel seçimler sonrasında Türkiye’nin siyasi ve ekonomik istikrarını teyit edeceğine, hatta güçlendireceğine inandığını dile getirerek, “Ben inanıyorum ki, seçimlerden sonra Merkez Bankası, bugün faiz artırımında gösterdiği kararlılığı, aynen o zaman da gösterecek ve faizleri aynı hızla düşürecek. Bizler reel sektör olarak hesaplarımızı buna göre yapmalıyız” dedi.
Faiz artırımı için söylenecek pek çok söz olduğunu belirten Ali Kopuz, “Küresel ekonomi, bugüne kadar hiç alışık olmadığı süreçleri yaşıyor. Dünya ekonomisi yeniden şekilleniyor ve küresel aktörlerin rollerinde çok, ama çok önemli değişiklikler yaşanıyor. Türkiye’nin ekonomik durumunu değerlendirirken, komşularımıza, ticaret yaptığımız ülkelere ve dünyaya bakmayı ihmal etmeyelim. Mukayese olmaksızın yapılacak değerlendirmelerden uzak duralım” diye konuştu.