(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 27 Ağustos () - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 8.25 düzeyinde sabit tuttu. Merkez yüksek enflasyon konusunda yine "gıda" fiyatlarını sorumlu tuttu.

PPK, gecelik faiz oranlarından marjinal fonlama oranını yüzde 12’den yüzde 11.25’e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını da yüzde 11.5’ten yüzde 10.75’e indirdi.

Merkez Bankası borçlanma faiz oranıni ise yüzde 7.5 düzeyinde sabit tuttu.

PPK, geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 oranında sabit tutarken, borç verme faiz oranı yüzde 13.5’ten yüzde 12.75’e indirdi.

"ENFLASYONDA İYİLEŞMEYİ GIDA GECİKTİRİYOR"

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği vurgulanan PPK değerlendirmesinde, "Bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebi ılımlı bir eğilim sergilemektedir" denildi.

Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımalarının da kademeli olarak azalmakta olduğunun altı çizilen PPK değerlendirmesinde, "Öte yandan, gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Kurul, bu çerçevede kuraklığın ve jeopolitik risklerin enflasyon görünümü üzerindeki etkilerini de ele almıştır" denildi ve şöyle devam edildi:

"Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, kısa vadeli faizlerdeki mevcut duruşun daha simetrik bir faiz koridoru içinde sürdürülmesine karar vermiştir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir."