Merkez bankası faiz oranını 0,25 puan indirdi. Böylece faiz koridoru üst bandı 10,50'ye geriledi. Alt bant ise 7,25'te sabit tutuldu. Kararın duyurulmasının ardından Merkez Bankası tarafından da neden indirime gidildiğine dair bir açıklama yapıldı.

'JEOPOLİTİK RİSKLER VAR AMA...'

Açıklamada, ülkedeki büyümenin makul bir seviyede olduğu belirtilirken, jeopolitik risklere karşın AB'den gelen talebin Türkiye ihracatını olumlu etkilediği ifade edildi. Konuyla ilgili Para Politikası Kurulu (PPK) şu açıklamayı yaptı:

''Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.''

'GENİŞ KORİDORA İHTİYAÇ AZALDI'

Öte yandan indirim kararında Ağustos ayında açıklanan yol haritasına da değinildi. Bu yol haritasıyla geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyacın azaldığını belirten kurul ''Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar düşüş gözlenmiştir. Ayrıca, Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanması da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azaltmıştır. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.'' ifadelerine yer verdi.

Merkez ayrıca, önümüzdeki dönemlerdeki kararlar için enflasyon görünümüne bakılacağını bildirdi.
Merkez Bankası faizi neden indirdi?