MERKEZ Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, ihracatın ithalatı karşılama oranının önümüzdeki yıl yüzde 65-70 bandında hareket etmesinin mümkün olacağını söyledi. Başçı, yurt içi nihai talep ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimlerini koruduğunu kaydederek, "Altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin 2014'te de süreceği tahmin edilmektedir. Hane halkının aşırı borçlanmasıyla ilgili tedbirler cari işlemler açığındaki iyileşmeyi destekleyecektir" dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle Şehitkamil Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Para Politikaları' toplantısında konuştu. Başçı, yurt içi nihai talep ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimlerini koruduğunu belirterek, "Altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin 2014'te de süreceği tahmin edilmektedir. Hane halkının aşırı borçlanmasıyla ilgili tedbirler cari işlemler açığındaki iyileşmeyi destekleyecektir. Merkez Bankası enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşunu koruyacaktır. Büyüme açısından baktığınızda ılımlı bir büyüme, dış denge açısından baktığınızda kademeli bir iyileşmenin devam etmesi, enflasyon açısından baktığınızda da, yine enflasyonda da kademeli bir düşüş öngörüyoruz. Üç boyutta resim bu şekilde" dedi.
TÜRK LİRASI HADDİNDEN FAZLA DEĞER KAZANDI
Başçı, ihracatın ithalatı karşılamasının tarihsel ortalamasına göre yüzde 65'ler seviyesinde olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Türk Lirası haddinden fazla değer kazandı. Ayrıca tüketici kredilerinin bir önceki yıla göre yüzde 40 arttı. Buna karşı Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Maliye Bakanlığı devreye girip önemli tedbirler aldı. Kasım ayında bu tedbirlerle ihracatın ithalatı karşılama oranı kademeli artarak tarihsel ortalaması yüzde 65'in üzerine çıkmış görünüyor. Kasım ayı verileri henüz yayınlanmadı ancak biz burada ihracat için Türkiye İhracatçılar Meclisi, ithalat için de Gümrük Müsteşarlığı’nın bizimle paylaştığı bazı verilere bakıyoruz. Öncü göstergelere bakıyoruz. Burada altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 68'ler seviyesine kadar yükseldiğini görüyoruz. Bir önceki yılın ortalamasına göre baktığımızda pozitif bir eğilim var. Bu demektir ki; trend cari giderek iyileşecek 2014'te de biz bu iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz. Biz bu iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz. İhracatın ithalatı karşılama oranının büyük ihtimalle önümüzdeki sene yüzde 65-70 bandında hareket etmesi mümkün."
"REZERVLER KULLANIMA HAZIR"
Başçı, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin 135 milyar doların üzerinde olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Döviz rezervlerimiz 135 milyar doların üzerinde. Bunun hepsi likittir, gerekirse her an kullanılabilir. Gerekirse döviz satım ihalelerinde 50 milyon doların üzerine de çıkabiliriz. Bu yılın tamamında ihracatçılardan 13 milyar dolar civarı döviz almış olacağız. Gelecek yıl da bu civarda olabilir. Portföy girişlerinin başlaması halinde Türk Lirası'nın kimsenin tahmin etmediği bir değer kazancının başlama ihtimali var. Sermaye akımlarında en ufak bir yön değişikliği liraya tekrar değer kazandırabilir. Türk Lirası'nın değer kaybetme ihtimali daha zayıf. Dövizin artması, doların, Euro'nu daha da yükselme ihtimali düşük."
Başçı, Para Politikası Kurulu’nun (PPK) son raporunda politika faizi ifadesini kullanmadığı sorusu üzerine, "Yüzde 7.75, yüzde 6.75 ve yüzde 4.5 hepsi politika faizidir. Bunları farklı olarak isimlendirdik" diye yanıtladı.
Toplantıya Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ve sanayiciler katıldı. Toplantı katılımcıların Başçı’yı yönettiği soruların ardından sona erdi.