(Ayrıntılar eklendi.)

Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 24 Temmuz () - Merkez Bankası 2014 Enflasyon öngörüsünü yüzde 7.6 düzeyinde sabit tuttu.

Merkez buna karşılık, öngörünün alt sınırını yüzde 6.4 düzeyinden yüzde 6.7’ye çıkarırken, üst sınırını da yüzde 8.8 düzeyinden yüzde 8.5’e indirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nu düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Başçı 2015 yılı için ise enflasyonun, orta noktası yüzde 5 olmak üzere, yüzde 3.3 ile yüzde 6.7 aralığında öngörüldüğünü belirterek, "Enflayonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Özetle, bu yıl için, yıllık enflasyonun döviz kurundan kaynaklanan maliyet baskılarının gecikmeli etkileri ve gıda fiyatlarındaki olumsuz seyir nedeniyle yıl sonunda yüzde 5 hedefinin belirgin bir şekilde üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Nisan ayında açıklanan yılın ikinci Enflasyon Raporu'nda, enflasyonun 2014 sonunda, orta noktası yüzde 7.6 olmak üzere, yüzde 6.4 ile yüzde 8.8 aralığında olacağı öngörülmüştü.

BAŞÇI'NIN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI
- Enflasyon üzerindeki kur etkisi ikinci çeyrekten itibaren azlamaya başladı ve temel enflasyon eğilimlerinde iyileşmeler gözlendi.
- Nisandan bu yana önemli dercede iyileşmeler sağlandı. ABD Merkez Bnakası ve Avrupa Merkez Bankası'nın bu iyileşmede katkıları oldu.
- Gıda hariç enflsyonda son aylarda önemli iyiyleşme gözlendi.
- Faiz indirimlerine karşı para poltikasında ki sıkı duruşmuzun devam ettiğini söylemek isterim.
- Önümüzdeki dönemde türketici enflasyonunun aşağı yönde ilerleyeceğini düşünüyoruz.
- Sıkı para politikamızın enflasyon beklentilerini kontrol altında tutacağını düşünüyoruz.
- Gıda enflasyonu varsayımımızı yüzde 9'da tuttuk."