İSTANBUL, 28 Mayıs () - TÜRKİYE’deki melek yatırımcılık ekosisteminin geliştirilmesini amaçlayan 'iyi Yatırım Zirve’sinde, 'melek yatırımcı' sayısı hızla arttıkça, ekonomide yenilikçiliği ve rekabeti geliştirecek yeni girişimlerin güçlü ve kalıcı biçimde hayata geçirilebileceği vurgulandı.

'iyiYatırım Zirvesi’nin üçüncüsü, Endeavor, London Business School ortaklığında ve Akbank sponsorluğunda düzenlendi. Zirveye, Akbank Kobi Bankacılığı Bölüm Başkanı Cem Martı, Mynet Yönetim Kurulu Başkanı ve Endeavor Yönetim Kurulu Üyesi Emre Kurttepeli, Transtech Danışma Kurulu Üyesi Prof Graham Richards, Aslanoba Capital Başkanı Hasan Aslanoba, yemeksepeti.com Kurucu Ortağı Melih Ödemiş, Dugun.com Kurucusu Emek Kırbıyık konuşmacı olarak katıldı.

Zirve’ye etkinlik öncesi yapılan başvurulardan seçilmiş 30 girişimci ve 30 melek yatırımcının yanısıra 80 London Business School İşletme Yüksek Lisans son sınıf öğrencileri katıldı.

"DENEYİMLERİ İLE ONLARA REHBERLİK EDİYOR"
Açılış konuşmasını yapan Akbank Kobi Bankacılığı Bölüm Başkanı Cem Martı, Türkiye ekonomisinin hedefindeki atılımların gerçekleştirilmesi ve yeni istihdam alanlarının yaratılması için girişimcilerin yeni finansman kaynaklarına erişimlerinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Melek Yatırımcılığın bu noktada girişimcilere sağladığı destekle öne çıktığına işaret eden Martı, "Melek Yatırımcılık kendi işini kurup ilerlemek isteyen girişimcilerin gerekli finansman kaynaklarına ulaşımlarını kolaylaştırıyor, girişimcilerle yatırımcıları buluşturuyor ve deneyimleri ile onlara rehberlik ediyor" dedi.
 
"90 MİLYON LİRA KREDİ KULLANDIRDIK"
"Akbank olarak yeni fikirlerin, girişimcilerin de arkasındayız" diyen Martı, Endeavor’la uzun süredir devam eden bir işbirliği içinde olduklarını belirterek, "Bu kapsamda girişimciliğin ve girişimcilerin önünü daha da açmak, yeni imkanlar sunmak için de finansman desteği sağlıyoruz. Bugüne kadar 39 Endeavor girişimcisine yaklaşık 90 milyon lira kredi kullandırdık" diye konuştu.

Martı, "Ayrıca yeni bir işletme kurarak, ticari faaliyetlerine başlamış olan girişimciler için avantajlı ürün ve hizmetler içeren Girişimci Destek Paketi’ni hazırladık. Girişimcilerimizi desteklemeye ve onların önünü açmaya yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

GİRİŞİMCİLER DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI
Zirvede bir konuşma yapan Transtech Danışma Kurulu Üyesi Prof. Graham Richards, üniversitelerde geliştirilip ticarileştirilmesinin iş stratejisini anlattı. Zirve’de düzenlenen paneller ve çalışma oturumlarında, "Türk Teknolojik Ekosistemi" üzerinde duruldu ve girişimciler katılımcılar ile liderlik, yönetim ve finansman konularında deneyimlerini paylaştı.

"TÜRKİYE'DE ÖNEMLİ BİR BOŞLUĞU DOLDURUYOR"
Mynet Yönetim Kurulu Başkanı, Endeavor Yönetim Kurulu Üyesi Emre Kurttepeli, 2000’li yıllarda hızla gelişen Türk Girişimci ekosisteminin, şu anda Türkiye ekonomisinin  itici gücü haline geldiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Binlerce kişiye iş imkanı yaratmış, ekonomimize sürdürülebilir rekabetçi katma değer oluşturmuştur. 2010’ların başından itibaren gerek bölgesel gerekse global düzeyde yurtdışına açılma eşiğine gelmiştir. Bu globelleşme aşamasında, yeni girişimci gençliğin insan kaynağı konusunda çok daha donanımlı olduğuna ve haliyle başarı şansının da daha yüksek olduğuna inanıyorum. Endeavor olarak misyonumuz bu dönüşümde mentorluk, networking ve fon bulmada bu girişimcilerimize destek vermektir. Globalleşmeye çalışan girişimciler için gerekli olan fonlama ikliminin oluşturulması, melek yatırımıcılık mekanizmasının daha iyi, daha hızlı çalışması çözmemiz gereken en acil konu. Bu konuları kendine misyon edinen 'iyiYatırım Zirvesi' Türkiye’de önemli bir boşluğu dolduruyor."

 
IDEMAMA GİRİŞİMCİ ŞİRKETİ İŞ MODELİ PARA ÖDÜLÜNÜN SAHİBİ OLDU

Öğleden sonra Zirve dahilinde yapılan Girişimci İş Planı Sunumu Yarışması’nda üç girişimci şirket iş modelleri hakkında ilgili yatırımcı ve gözlemcilere 15'er dakikalık sunum yaptılar. Sunumlar ardından London Business School öğrencileri deneyim yatırımcılar String Ventures Kurucu Ortağı Can Saraçoğlu,  Endeavor Mentor Ağı Üyesi, Arkan&Elgin Partneri Doğan Taşkent ve Endeavor Girişimcisi, yemeksepeti.com Kurucu Ortağı Melih Ödemiş mentorluğunda şirketleri değerlendirdi. Değerlendirmeler sonucunda Idemama şirketinden Leslie Kandiyoti Mori ve Rahşan Tan, London Business School tarafında verilen para ödülüne layık görüldü.