Süheyla GÖZDERELİLER/ YALOVA, () -YALOVA’nın Altınova İlçesi’ndeki Cemre Tersanesi tarafından Norveçli Havyard Group için yaptırılan ‘Polarsyssel’ adlı Platform Destek Gemisi mehter gösterisinin de yer aldığı törenle denize indirildi.
Altınova İlçesi’ndeki Tersaneler Bölgesi’nde Cemre Tersanesi tarafından Norveçli Havyard Group adına yapılan platform destek gemisinin denize indirilişi dolayısıyla tören düzenlendi. Törene Yalova Valisi Esengül Civelek, Çevre ve Orman eski Bakanı Osman Pepe, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Altınova Kaymakamı Nurullah Kaya, Altınova Belediye Başkanı Ak Parti'li Metin Oral, Cemre Tersanesi ortakları Orhan Gülcek, Hüseyin Toftar ve Necmettin Çubuk, İzlanda Eski Dışişleri Bakanı Ossur Skarphedinsonn, İzlanda Fafnir Offshore Firma CEO'su Steingrımur Erlingson, Norveç Havyard Grup Firması Başkan Yardımcısı Tor Leif Mongstad katıldı.
Mehter Takımı’nın yaptığı gösterilerle başlayan törende İzlanda, Norveç ve Türk Milli Marşları okundu. Ardından törenin açılış konuşmasını Cemre Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gülcek yaptı.
Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nün çelik aksamını da bu tersanede yaptıklarını söyleyen Gülcek, “Cemre Tersanesi olarak ilk gemi inşa sözleşmesini imzaladığımız 2005 yılından bugüne kadar 29 özel amaçlı gemiyi zamanında ve eksiksiz olarak tamamladık. Ayrıca bu ay içerisinde açılışı yapılan Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nün çelik aksamını da tersanemizde yapıp tamamlamış bulunmaktayız. Polarsyssel gemisi, firmamızın denize indireceği 30’uncu gemi olacaktır. Şu anda tersanemizde 6 adet gemi inşası devam etmektedir. Bunun dışında 4 adet yeni gemi inşa sözleşmesi yapılmış olup, dün itibariyle bir Rus firmasına ait olan 7’nci geminin de kesim işine başlamış bulunmaktayız” dedi.
Tersanede şu anda 200 kişiye istihdam sağlandığını ifade eden Orhan Gülcek, “Küresel krize rağmen ileriye yönelik hedeflerimizi hiç bozmadık. Tersanemiz Türk kalitesini ve çalışma azmini Norveç’e tanıtmış olup, diğer tersanelerin de bu ülkeden sipariş almalarına öncelik etmiştir” diye konuştu.
2013’TE 281 MİLYON DOLARLIK GEMİ VE YAT İHRACATI
Yalova Valisi Esengül Civelek de, Yalova’daki tersanelerde yaklaşık 7 bin kişinin istihdam edildiğini belirterek, “Gemi inşa sektöründe Yalova en güçlü bölge olma hedefine hızla ilerlemektedir. Altınova Tersaneler Bölgemizde 26 tersane faaliyet göstermekte ve tersanelerimizde yaklaşık 7 bin kişi istihdam edilmektedir. Yatırımları devam eden tersanelerin tamamlanmasını takiben tersane kümelenmesinde Yalova çok daha önemli konuma sahip olacaktır. 2013 yılında 281 milyon dolarlık gemi ve yat ihracatı ile Yalova, ülkemiz genelinde İstanbul’dan sonra 2’nci sırada yer almıştır” dedi.
POLARSYSSEL DENİZLE BULUŞTU
Yapılan konuşmaların ardından Yalova Valisi Esengül Civelek’e Orhan Gülcek tarafından plaket verildi. Tersanenin ortakları da Norveç ve İzlandalı firma temsilcilerine plaketlerini sundu.
Norveç Havyard Group firmasının yaptırdığı 88 metre uzunluğunda, 17 metre genişliğinde, 7 metre derinliğindeki gemi, firma sahibi Fafnir Shareholder Gudmundur Asgeırsson ve Cemre Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gülcek'in kurdele kesmesinin ardından denizle buluşturuldu. Norveç Havyard Group tarafından sipariş edilen geminin, İzlandalı Fafnir Offshore firmasına satıldığı bildirildi. 3 bin 700 metreküp taşıma kapasitesine sahip geminin anahtar teslim olarak yapıldığı ve bir hafta sonra yola çıkacağı bildirildi.

SG(FK/AAA) (FOTOĞRAFLI)