BURSA merkezli Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) 2013-2014 sezonu ürün alımları kapsamında üretici ortaklarına ilk ödemeyi yarın yapacak.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 1-15 Kasım tarihleri arasında alımı tamamlanan ürün bedelinin yüzde 60’ının karşılığı olan 29.5 milyon liranın üreticilerin banka hesaplarına aktarıldığını söyledi. Asa, 21 Kasım tarihine kadar toplam 22 bin 800 ton ürün aldıklarını, bunun parasal değerinin 81.5 milyon lira olduğunu kaydetti. Asa, "Bugüne kadar gerçekleşen alımların yüzde 70’e yakını iri kalibre olduğundan, tutar olarak büyük rakamlar oluştu" dedi.
Ürün alım fiyatları ile ilgili eleştirilerin belirli bir kesim tarafından amaçlı yapıldığını, bu kişilerin eleştiri yapmadan önce, piyasada oluşan salamura ve taze ürün güncel alım fiyatlarını araştırmaları gerektiğini söyleyen Asa, "Fiyatlar memnun etmeseydi, kooperatiflerimize kısa sürede bu miktarda ürün gelmezdi. Ürün alımlarımızda son üç yılda ortaklarımız mağdur edilmediği gibi, 2013 yılında da mağdur edilmemiştir. Ortaklarımızı düşünürken diğer taraftan kurumu da mutlaka düşünmeliyiz. Hata yapma hakkımız yok, kuruma bir zarar gelmesi durumunda Marmarabirlik’i kim kurtaracak" diye konuştu.
Asa, alım fiyatlarının tek başına değerlendirilmesinin yanlış olduğunu, zorlu piyasa koşullarında diğer bölgelerden gelen ürünlerle rekabet etmek zorunda kaldıklarını, bu durumun da dikkate alınması gerektiğini söyledi. Sektördeki kayıt dışılık, haksız rekabet ve merdiven altı üretimin bir an önce önlenmesi gerektiğini belirten Asa, üretici ortakların emeğinin ve alın terinin korunabilmesi için Coğrafi Tescilin bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini kaydetti.
'KALAN TUTARIN ÖDEME TARİHİ UZAYABİLİR'
Asa, ortaklarına daha önce duyurdukları gibi alım bedellerinin yüzde peşin olarak ödediklerini kaydederek, "Kampanyanın ilk 20 günlük seyrini analiz ettiğimizde, alım miktarımız ve parasal tutarın yüksek rakamlara ulaşacağını görüyoruz. Bu nedenle peşinatın haricinde kalan yüzde 40’lık ödemelerin süre olarak uzayabileceği konusunda ortaklarımızı bilgilendirmek istiyoruz. Ayrıca, kota harici ürün teslimatlarına ait bedellerin hiçbir şekilde bir yıldan önce ödenmeyeceğini hatırlatmak isteriz" dedi.