İSTANBUL, 10 Ağustos () - Makine ihracatındaki yükselişin yanında, ithalatın da düşmesiyle, sektörde ihracatın ithalatı karşılama oranı da 7.1 puan yükseldi.

Makine ihracatındaki artışın sürmesini beklediklerini vurgulayan Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, "Makine sektörünün, 2014 yılı Ocak-Temmuz verilerine göre toplam makine ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 8.5 artarak 8.7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Makine sektörünün ihracattaki istikrarlı artışı devam edecek" dedi. Dalgakıran, ithalat ve ihracattaki gelişmelerin etkisiyle, 2013 yılı Ocak-Haziran döneminde yüzde 45.2 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının 2014 yılının aynı döneminde yüzde 52.3’e ulaştığını vurguladı.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, "kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları" faslında ihracat yılın ilk yarısında yüzde 8.6 artışla 6.36 milyar dolardan, 6.9 milyar dolara çıkarken, aynı fasılda ithalat, döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak yüzde 5.6 düşüşle, 14.88 milyar dolardan 14.04 milyar dolara geriledi.

Makine sektörünün dünya sıralamasında hak ettiği yeri alacağına inandığını vurgulayan Dalgakıran, "Makine Tanıtım Grubu faaliyetleri kapsamında hedef ülke olarak belirlenmiş olan ve yoğun lobi faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ülkelerden geri dönüşüm almaktayız" dedi.

Dalgakıran'ın verdiği bilgilere göre, yılın ilk yarısında Almanya’ya yapılan makine ihracatı yüzde 13.8, ABD'ye ihracat yüzde 27.9 ve İngiltere’ye ihracat da yüzde 1.7’lik arttı. Türkiye'nin önemli makine ithalatçıları içinde gerilemelerin de yaşandığına işaret eden Dalgakıran, Rusya’ya ihracatın yüzde 7.9, Irak’a ihracatın yüzde 10.2 ve Azerbaycan’a ihracatın da yüzde 81 azaldığını sözlerine ekledi.

(FOTOĞRAFLI)