Nermin UÇTU / MANİSA, () - MANİSA Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Recep Çınar, 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından, Soma esnafının zor günler geçirdiğini söyledi. Faciadan dolayı esnafın kredi borcunu ödeyemediğini kaydeden Çınar, kredi takip oranlarının kent genelinde yüzde 15 olmasına rağmen, Soma'da bu rakamın yüzde 25'e çıktığını belirtti
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Recep Çınar, 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasından Soma esnafının da etkilendiğini ifade etti. Çınar, Soma esnafının kredi kefalet kooperatiflerinden kullandıkları kredileri ödeyemediği için takibe düştüğünü vurgulayarak şöyle konuştu:
"Soma'da üzerimize düşen sorumluluklar var. Kaza dolayısıyla esnaf sıkıntıya düştü. Soma'ya gittik esnafın durumunu yerinde gördük. Oradaki eksikleri tespit ettik. Kefalet kooperatifleri olarak gördüğümüz en büyük eksik, esnafın düştüğü ödeme sıkıntılarıydı. Soma'da kredi takip oranları yüzde 10'lar seviyesindeyken yüzde 25'lere çıktı. Esnaf kredilerini ödeyemiyor. Çünkü alacaklarını alamıyor."
Çınar, ödeme sıkıntısını aşmak için Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin çalışma yaptığını ve en yakın zamanda ödenmeyen kredilerin yeniden yapılandırılması ve faizsiz olarak bir yıl öteleme yapılmasının planlandığını açıkladı.
'YAZ MEVSİMİNİN DE ETKİSİ VAR'
Yaz döneminde il genelinde durgunluk yaşandığını kaydeden Çınar, merkezde 3 bin 500, il genelinde ise 17 bin ortaklarının bulunduğunu ifade etti. Esnafın kredi kullanım limitinin 2014 yılında 150 bin liraya çıktığını hatırlatan Çınar, merkezde 70 milyon, il genelinde de 400 milyon liralık kredi kullanım hacimlerinin olduğunu duyurdu. Çınar, "Yaz tatili döneminde başlayan durgunluk ağustosun sonuna kadar sürecek. Yaz dönemlerinde kredi miktarları azalıyor. Esnafın işleri durgunlaşıyor. Bu yüzden kredilerini ödemekte sıkıntı çekiyorlar" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI