Aydın'ın İncirliova ilçesindeki deve üretim çiftliğinde litresi 50 liradan satılan deve sütü, gerek yurt içinden gerekse yurt dışından talep görüyor. Besin değerinin yüksekliği, mineral bakımdan zengin olması nedeniyle çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılan deve sütünün üretimi talebi karşılamaya yetmiyorAA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Arap Yarımadası ile Kuzey Afrika'da yaygın olan ve dünya pazarına yavaş yavaş girmeye başlayan deve sütü, Türkiye'de birkaç deve çiftliğinde üretilerek piyasaya sunuluyor.

Türkiye'deki sayılı deve üretim çiftliklerinden birinin bulunduğu Aydın'ın İncirliova'da, bir haftalık deveden, 20 yaşına kadar 30'un üzerinde devenin bakımı yapılıyor.

Çiftlikte bir yandan güreşçi deve yetiştirilirken, diğer yandan da deve sütü üretiliyor.

Deve sütünün faydalarının bilimsel olarak da kanıtlandığını, bu yüzden çeşitli hastalıklarına şifa arayanların bu ürünü tercih ettiğini ifade eden İncirliova Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Başkanı da olan çiftliğin sahibi Aytekin Kaya, "Deve sütü çok faydalı. Devemizden aldığımız sütü Ankara Üniversitesine tahlile gönderdik ve çok olumlu sonuçlar aldık" dedi.

Bir deve günde 1,5 litre süt veriyor

Günde 1,5 litre süt veren develerden özel sağım makinesiyle alınan sütlerin Türkiye'nin dört bir yanından ve yurt dışından talep edildiğini belirten Kaya, dondurulup şoklanan sütün kargoyla müşterilere gönderildiğini vurguladı.

Kaya, "İstanbul'a, Trabzon'a, Giresun'a süt gönderiyorum. Yurt dışından gelip deve sütü alıyorlar. Bazı doktorlar da deve sütü içilmesini öneriyor. Deve sütünün litresini 4 yıldır 50 liraya satıyorum" ifadesini kullandı.