İZMİR’de, Kalkınma Bakanlığı tarafından düzenlenen 5. İzmir İktisat Kongresi’nde, 'Türkiye Finans Sektörünün Gelişimi' başlıklı panelde konuşan IMF Türkiye Temsilcisi Mark White Lewis, küresel ekonomik kriz ortamında Türkiye’nin iyi bir performans ortaya koyduğunu söyledi.
5. İzmir İktisat Kongresi düzenlenen panellerle devam ediyor. 'Türkiye Finans Sektörünün Gelişimi' başlıklı panelde Türkiye’nin küresel kriz sonrası finans sektörünün yapısı masaya yatırıldı. IMF Türkiye Temsilcisi Mark White Lewis, küresel ekonomik kriz ortamında Türkiye’nin iyi bir performans ortaya koyduğunu söyledi. Türkiye’de ekonominin temellerinin güçlü olduğunu belirten Lewis, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin bilançoları güçlüdür. Cari hesaplar ve tasarruf hesapları az ama finans sektörü ve bankacılık sektörü oldukça güçlü. Bunun önemi ise küresel şokları daha kolay atlatmanıza imkan vermesidir. Türk Bankacılık sektörünün küresel krizi kolay bir şekilde atlattı. Finans sektöründeki gelişme ve ekonomik büyüme arasında bağlantı tavuk yumurtadan yoksa yumurta mı tavuktan çıkar yapısını içerir. Yükselen piyasası olan ülkelerde daha fazla sermaye akışını gösteriyor. Yabancı sermaye sizden çıkarsa sizin ülkenizin sermayesinin artması gerekiyor. Bankacılık dışındaki alanlarda finans sektöründe gelişim sağlanabilir. İstikrarın sağlanması açısından bankacılık dışında pek çok sektörde gelişim sağlanabilir. Mesela Türkiye'de Borsa İstanbul (BİST) sağlamlaştırılıyor, sonra emeklilik fonları konusunda ciddi gelişim sağlanıyor. Bir ülkenin ne kadar zengin olduğu önemli değil. Ülke içinde tasarruf nasıl oluşturabiliriz, buna bakmalıyız. Büyüme böyle olur. Türkiye'nin sağlam makro ekonomik politikaları var. Faiz oranları düşürüldü. Bankacılık sektörü doğru yolda ilerliyor. Türkiye günümüzdeki aşırılıkları yönetmeye çalışıyor."
'BİREYSEL KREDİLER DÜŞÜRÜLMELİDİR'
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, bankacılık sektörünün son 10 yılda yapısına dikkat çekti. Bireysel kredilerin son 10 yılda ciddi oranda arttığını belirten Öztekin, "Bireysel kredinin 2003 yılında gayrisafi milli hasılaya oranı yüzde 2.3 iken şu an ise yüzde 20’yi aşmıştır. Kamuoyunda bireysel kredinin artışı üzerinde ciddi tartışmalar yapılmaktadır. Hem Merkez Bankası hem BDKK’nın bu konuda aldığı önlemlerle bireysel kredileri düşürmeyi amaçlıyoruz. Bu noktada bankaların ticari ve sanayi kredilerine yönetilmesi çağrısında bulunacağız" dedi.
'FİNANS PROJESİ ÖNEMLİDİR'
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M İbrahim Turhan ise küresel krizin öğrettiklerinden ders alır bir şekilde sermaye piyasasının yeniden yapılandırıldığını ve Sermaye Piyasası Kanunu'nun çıkarılmasına paralel de İMKB'nin yeniden yapılandırıldığını söyledi. Önümüzdeki 10 yıl boyunca Türkiye'nin iç tasarruflarının yanı sıra dış kaynağa ihtiyacına dikkat çeken Turhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2023 hedeflerine ulaşmak için milli gelirin yüzde 23-25'i oranında yatırım yapmak gerekiyor. Ancak, şu an tasarruflarımızın milli gelire oranı yüzde 15 seviyesinde. Dolayısıyla bu yatırımların yapılması ve 2023 hedeflerine ulaşmada İstanbul Finans Merkezi projesi çok önemli rol oynayacak."
'BİST, MARMARAY’DAN ÖNEMLİDİR'
İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Coşkun ise "BİST Projesi Marmaray Projesi’nden daha önemlidir. Her türlü desteği göstermemiz gerekiyor. Bir şekilde bu projeye başlamak gerekiyor. Böyle bir girişime, çalışan herkese destek vermek gerekiyor. Ayrıca paranın akış yönü her zaman önemlidir. Çevremizdeki ülkelerde 5-6 trilyon dolarlık bir kaynak var. Eğer finans merkezi olursak bu kaynağın ülkemiz üzerinden geçmesini sağlayabiliriz" dedi.