KREDİ kartı ile altın satışının geçen 1 Şubat’tan itibaren yasaklanmasına İzmir'de kuyumcuların tepkileri sürüyor. 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi çarşıda yaprak kıpırdamadığından yakınan Batı Anadolu ve İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça, Sevgililer Günü’nde taksitle alışveriş yapanların, artık kuyumculara uğramadığını söyledi.
Kredi kartı ile altın satışı uygulamasına 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren son verilmesinin ardından, Sevgililer Günü öncesinde bile alışverişin olmamasına isyan eden kuyumcular, 13 Şubat Perşembe günü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne giderek sektörün sorunlarını masaya yatıracak. Ankara’daki toplantıya İstanbul, Ankara ve Türkiye'nin birçok ilinden oda temsilcileri katılacak. Ardından ortak açıklama ile Maliye ve Ekonomi Bakanlığı’na sorunun çözümü için seslenilecek.
2 Mart’ta yapılacak İzmir Kuyumcular Odası seçimleri öncesi İzmir’deki kuyumcuları gezdiğini anlatan Başkan Yılmaz Uça şunları söyledi:
"TOBB’da Kuyumculuk Sektörü Komite Başkanı İmam Altınbaş ile görüşeceğiz. Kredi kartı ile altın alışverişinin kalkması, üzerinden bir ay bile geçmeden sektörde yüzde 30 daralma yarattı. Türkiye kuyum sektörü dünya ihracatında lider durumda. Bu liderliği iç piyasanın dinamiğine borçluyuz. Ülkemizde 45 bin işyeri var. Üretici firmalar ürettiklerini satamazsa sektör ile beraber ülkemiz de zarara uğrar."
'SATIŞLARIN YÜZDE 70'İ KREDİ KARTI İLE'
Batı Anadolu ve İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça, kuyumcu esnafının cirosunun yüzde 70’ini kredi kartı ile taksitli satışların oluşturduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Daha ilk günlerden bu olumsuzluk çarşıya yansıdı. Buradan hareketle, bu uygulama devam ederse işyeri kapatmalar başlayacak. Taksitli satışların kaldırılması, sektörümüze vurulmuş bir darbe oldu. Bu uygulamaya tepki gösterenler arasında hükümeti daha önce destekleyenler de var. Zaten ilk tepkiler, bankaların altın satışına izin verilmesiyle başlamıştı. Bu konuda, hükümeti yanlış yönlendiren bürokratlar olabilir ve bu yanlışlıktan bir an önce dönülmeli."