WASHINGTON () - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonomide canlanan büyümenin henüz yeterince istihdam yaratamadığını söyledi. Lagarde, Avrupa Merkez Bankası’na para politikasını gevşetmesi çağrısı yaptı.

Johns Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde bir konuşma yapan IMF Başkanı Lagarde, yüzde 2’lik hedefin altında seyreden enflasyon ile mücadele edilebilmesi için genişleme yanlısı politikalar uygulanması gerektiğini vurguladı.

Lagarde, "Euro Bölgesi’nde kabul edilebilir düzeyde bir ekonomik iyileşme var. Söz konusu iyileşme merkez bölgelerde daha güçlü olmasına karşın, güney bölgelerinde zayıf düzeyini koruyor. Buna karşılık bankacılık alanında geçen aylarda çok cesaret verici adımlara tanık olduk" dedi.

Gelecek hafta düzenlenecek IMF Bahar Dönemi Toplantıları öncesi dünya ekonomisinin genel görünümüyle ilgili görüşlerini açıklayan Lagard, aynı zamanda tüm dünyada yaşanan politik çalkantılar üzerinde de durdu.

Büyük durgunluğun tahribatını geride bırakan küresel ekonominin önümüzdeki 2 yıl boyunca yüzde 3’ten fazla büyümesini beklediklerinin altını çizen Lagarde, buna karşılık büyümenin henüz istenilen düzeyde istihdam yaratamadığı ve kitlelerin yaşam standardında iyileşme sağlanamadığı uyarısında bulundu.
 
Küresel ekonomide çok düşük enflasyonla yaşama olasılığının deflasyon riskinden daha fazla olduğuna dikkat çeken Lagarde, sürekli ve kalıcı düşük enflasyonun kişilerin talebini bastırmaya ya da ertelemeye yol açtığını, bu durumun da ekonomideki toparlanmayı frenlediğine işaret etti.
 
Gelişmekte olan piyasalardaki şirketlerin yüksek oranlı borçlu olmalarının da önemli bir risk unsuru olduğunu ifade eden Lagarde, ABD Merkez Bankası'nın gevşeme politikalarını bırakmaya başlamasıyla ortaya çıkan yeni koşullarda, bu ülkelerin daha da zorlanacağı uyarısı yaptı.
 
Lagarde, gelişmekte olan piyasalar ve genel anlamda küresel ekonominin, yeni koşullarda ortaya çıkan risklerle mücadele için kapsamlı yapısal reformların yapılmasını, mali sorumluluğun sürdürülmesini ve mali piyasalar için sürdürülen reformlara ağırlık verilmesi önerisinde bulundu.
 
IMF olarak, ülkeler arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi temel görev olarak benimsediklerini de ifade eden Lagarde, dünya ekonominin sıkıntılı dönemi geride bıraktığını ancak yerine getirilmesi gereken işler için kararlılık gerektiğini vurguladı.

(OSS)