BURSA Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) Başkanı İlker Biliktü, sektörlerinin en önemli sorununun katma değeri yüksek ürünler yapmamak olduğunu belirterek, kur artışının plastik sektörünü de sıkıntıya düşürdüğünü söyledi.
BURPAS, sektörde yaşanan gelişmeler ve sıkıntıları ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi. Merinos Parkı Hayat Lokantası'nda düzenlenen toplantıda konuşan BURPAS Başkanı İlker Biliktü, makine ithalatında yaşanan düzenlemeden memnun olduklarını kaydetti. Aralık ayında yapılan düzenlemeyle, finansal kiralama sistemi olan leasingli işlemlerin yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 1'e indirildiğini ifade eden Biliktü, şöyle devam etti:
"Bu da sektörümüz açısından olumlu bir gelişme. 2013 yılındaki ilk 9 ayına baktığımızda üretimimizde dış ticaret fazlası verdi. Bu fazla 1,6 milyar dolara ulaşıyor. Buradaki en önemli konu ise plastik sektörümüzün katma değeri yüksek ürünler yapmadığını görmekteyiz. İthalat ve ihracat dengemize baktığımızda 2013 yılının ilk 9 ayına göre mamul ortalama ithal fiyatımız 5,4 dolar, aynı dönemde ise mamul ortalama ihrac fiyatı 3 dolardır. Bu da aradaki fark ise yüzde 100'e yakındır. Bununla ilgili olarak da makine ithalatında ve leasingdeki yüzde 18'den yüzde 1'e düşmesi katma değeri yüksek ürünler üretmekten kaynaklanıyor.”
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) yapılması gereken yatırımlar konusunda 50 kişi ile sınırlandırma getirildiğine işaret eden Biliktü, buradaki kişi sayısının daha da aşağıya çekilmesi gerektiğini kaydetti. Daha sonra geçen yıl değerlendirmesi ve bu yılın beklentileri ile ilgili açıklama yapan Biliktü, "Ambalaj sanayinde 2013 yılında Bursa'ya kayıtlı 50 firmanın, yıllık 30 bin ton üretim kapasitesi görülüyor. Toplam ambalaj sektörünün 2 bin 500 kişi istihdam ettirdiğini, kapasite artışı ile yeni istihdam yaratacağını görmekteyiz. Enjeksiyon yöntemi ile faaliyet alanında aynı pozitif etki yaratacağı kanaatindeyiz. Türkiye geneline baktığımızda sektörün 2013 yılına göre bu yıl sektörün yüzde 23 büyümesi, mamul ithalatının yüzde 12, mamul ihracatının ise yüzde 11 artmasını bekliyoruz. Yurtiçi tüketimi yüzde 24 artarak, dış ticaret fazlasanı yüzde 10 yükseleceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
“YÜKSEK KUR DA FAİZ DE ZARARLI”
Daha sonra 17 Aralık'ta yaşanan rüşvet ve yolsuzluk soruşturması sonrasında döviz kurundaki artış ve Merkez Bankası'nın yaptığı düzenlemeler ile ilgili açıklamalarda bulunan Biliktü, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kur artışı üretimimize direk hammadde kullanan bizleri ciddi anlamda sıkıntıya düşürdü. Merkez Bankası müdahaleler ile kurda kısmi gerileme görülmesine rağmen bu kez faizlerin yükseldiğini görmekteyiz. Ekonominin kendine özgü olan dengeleri bozan bir başka etki yaratılacaktır. Yüksek kurun zararı vardır, yüksek faiz de zararlıdır. Önemli olan piyasadaki huzur ve istikrardır."
'SON 15 YILDA ZAMAN ZAMAN ZİGZAGLAR OLDU'
Yaşananların bu yıl içindeki beklentilerinde herhangi bir küçülme yaracağını tahmin etmediklerini söyleyen Biliktü, "Türkiye'nin son 15 yılına baktığımız zaman bu tür zigzaglar olmuştur ama bu zigzaglar kısa dönemli olarak çözülebileceğini, dengenin sağlanabileceğini tahmin etmekteyiz" diye konuştu.
'PLASTİK SANAYİ TAŞINABİLİR'
Biliktü, sektörlerinde bina teşviği beklediklerini de belirterek, organize sanayi bölgelerindeki arsa fiyatlarının yüksek olduğunu, bu da yatırım yapmak isteyenleri sıkıntıya düşürdüğünü dile getirdi. Biliktü, yeni düzenlemeler yapılmadığı takdirde 5 yıl içinde Bursa'daki plastik sanayinin Kütahya ve Çorlu'ya göç edebileceğini sözlerine ekledi.