İSTANBUL () - ENERJİ Verimliliği Derneği, yaşanmakta olan kuraklığın elektrik enerjisi üretimini de düşüreceği uyarısı yaptı ve güneş enerjisine dönük yatırımların artırılması çağrısında bulundu.

Trakya Bölgesi’nde üç şube açarak Türkiye genelindeki şube sayısını 14’a çıkaran Enerji Verimliliği Derneği'nin Genel Başkanı İbrahim Çağlar, Edirne’de katıldığı açılış töreninde şube sayısı arttıkça ulaştıkları hedef kitlenin de büyüdüğünü söyledi.

Şubeleşme çalışmalarını 2014 yılı sonuna kadar tamamlayacaklarını belirten Çağlar, "Amacımız insanlarımızı ve kurumlarımızı bilinçlendirmek" dedi ve ekledi:

"Projeyi uyguladığımız yerlerde elektrik faturalarını takip ediyoruz. Verimliliğe o kadar önem veriyoruz ki, dernek yönetiminde bulunan enerji üreticisi firmalarımızın yetkilileri bile insanlara ‘enerjinizi verimli kullanın’ diyor. Yağışların azalması ve kuraklığın bu şekilde devam etmesi durumda HES'lerden elde edilen elektrik üretimi düşecek. Uzun vadede sıkıntı doğuracak bir durum bu. Güneş enerjisinde maliyetler çok düşmeye başladı. Amortisman ömrü 20 yıldan 10 yıla kadar düştü. Yatırım maliyetleri düştü. 600 megawatlık lisansları artırılması gündemde. Güneş enerjisine yönelik yatırımları artırmalıyız."


6. BÜYÜK YAKIT KAYNAĞI
Türkiye’nin enerji tüketiminin arttığını ve hem kaynağı az olan enerjiyi dışarıdan temin etmenin, hem döviz ödemenin ve hem de enerjiyi israf etmenin kabul edilebilir bir durum olmadığının altını çizen Çağlar, şunları söyledi:

"Petrol, doğalgaz, kömür, nükleer enerji ve yenilenebilir enerjiden sonra 6. büyük yakıt kaynağımız 'enerji verimliliği' dir. Ülkemiz enerji verimliliği konusunda büyük potansiyel taşımaktadır. Ülkemizin bugününe ve geleceğine duyduğumuz sorumluluk çerçevesinde enerji verimliliğinde bilinçli bir tavır belirlememizi gerektirmektedir. Bu sorumluluk dev makineler çalıştıran iş adamları için de, evde ütü yapan, yemek yapan insanımız için de aynı önemdedir."

ENERJİ HANIM, ENERJİ ÇOCUK VE SANAYİDE VERİMLİ ENERJİ

Derneğin ilk olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ortak projesi olan "Enerji Hanım" ile Türkiye’nin 21 ilini gezerek 34 bin kadınla yüz yüze görüştüğünü belirten İbrahim Çağlar, "Enerji Hanım ile büyük başarı sağladık. Raporlama çalışması bitmek üzere sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

Enerjinin sanayide verimli kullanımına önem verdiklerini de vurgulayan Çağlar, "Sanayide Verimli Enerji Projesi'yle de 2014 yılında sanayicilere seslenmeye başladık. Daha az enerji kullanarak aynı miktardaki işi yapmanın önemini, organize sanayi bölgelerinde anlatarak verimlilik artırıcı çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Enerji Verimliliği Derneği’nin Kırklareli Şubesine Turhan Altınel, Tekirdağ Şubesine İsmail Erkoç, Edirne Şubesine ise Fedai Canım başkanlık edecek.

(OSS)