MANİSA'nın Kula İlçesi'ndeki mermer sektörü hızla gelişerek kalite, çeşitliliği ve işletmecilik yönüyle dünya standartlarına ulaştı.
Son yıllarda Türkiye'de ve Kula'da gelişen mermercilik sektörü, yaklaşık 150 çeşidini başta ABD olmak üzere Çin, Lübnan, Bulgaristan, İspanya, İsrail ve Almanya gibi ülkelere ihraç etmeye başladı. Yurt dışından talep gören Kula mermeri dünyada sayısız mekanı süslüyor.
Kula'daki bir mermer firmasının sahiplerinden Ahmet Öksüz, Türkiye'de mermerciliğin ilk olarak Marmara Adası ve Afyonkarahisar'daki işletmecilikle hatırlandığını söyledi. Öksüz, sektörde binlerce kişinin çalıştığını ifade ederek, sektörün 1985 yılından sonra hızla geliştiğini belirtti. Ahmet Öksüz, mermer alanında Türkiye'nin Çin'den sonra geldiğini anlatırken, işletme ve kalite yönünden İtalya'nın önünde olduklarını anlattı. Mermer makinalarının gelişimi açısından da Türkiye'nin iyi bir konumda olduğunu vurgulayan Öksüz, şöyle devam etti:
"Türkiye'de mermer de konfeksiyon gibi moda oluşturan bir sektör oldu. Moda olan taşların hemen hemen hepsi bizde sürekli üretiliyor. Bunların büyük bir kısmı dünyada yoğun ilgi görüyor. ABD'ye en çok mermer ihraç eden ülke Türkiye. Bu kapsamda her yıl ihracat oranlarını artırmayı hedefliyoruz."

HS(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)