TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa Esnaf Odaları Birlik Başkanı Hasan Geriter, Türkiyede son bir yılda, küçük esnafın ortalama meslek hayatının 9 aya indiğini söyledi.
Toplumun orta direği olan küçük esnafın günden güne eridiğine dikkati çeken Hasan Geriter, geçen yıl Manisa’da 51 bin küçük esnaf olduğunu, bu yılın ilk 9 ayında bu rakamın 44 bin 84’e düştüğünü kaydetti. Geriter, "Bu yılın ilk 9 ayında faaliyete başlayan 3 bin 961 esnaftan 2 bin 362’si de kepenk kapatmak zorunda kaldı. Yılbaşında Türkiye genelinde 2 milyon 150 bin olan küçük esnaf sayısı da 1 milyon 682 bine düştü. Küçük esnaf artık yok olmakla karşı karşıya" dedi.
Perakendeci Sektör Yasası’nın bir an önce TBMM’den çıkması gerektiğini belirten Geriter, “Alışveriş Merkezleri (AVM) Yasası konuşuluyor. AVM’lerin şehir dışına çıkması isteniyor. Bunlar doğru. Fakat AVM’lerin küçük mağazaları artık bir mahallede iki üç tane açılmaya başlandı. Küçük esnaf bunlarla rekabet edemez duruma geldi. Bunlara çekidüzen verilmeli. Pazar günleri küçük esnaftan başkasının dükkanı açık olmamalı. Ayrıca internetten satışlar denetlenmeli” diye konuştu.
Küçük esnafın önünün hemen açılması gerektiğini de savunan Geriter, “Teşvik verilmeli, kredileriyle desteklenmeli. KOSGEB kredileri açılmalı” dedi.
Küçük esnaflık konusunda özeleştiri de yapan Geriter, “Maalesef esnaflığı hiç bilmeyenler de dükkan açıyor. Bu tür nedenlerle esnaflık ortama süresi 9 aya kadar indi. Kırsaldan gelenler, esnaf oluyorlar. Hiçbir deneyimleri bulunmadığı için de yürütemiyor. Mesela, triko dükkanı açan, bakıyor orada iş yok, karşıdaki tostçuya göz dikiyor. 'O daha çok kazanıyor' deyip, tost satmaya başlıyor. Herkes kendi yapabileceği işi seçmeli. Esnaf ve sanatkarlar da kendilerine göre yeni girişimler içine girmeli” ifadelerini kullandı.