KAYSERİ, 2 Haziran () - KAYSERİ Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Yeni Tüketici Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte tüketicilerin lehine pek çok değişikliğin olduğunu belirtti. Hiçyılmaz, “KTO üyeleri yeni yasa kapsamında yapılan değişikliklere uygun davranmak zorundadırlar” dedi.

Ayıplı mal konusunda satıcıların sorumluluğunun ürüne göre 1 yıl ile 5 yıl arasında değişen sürelerde devam edeceğini ifade eden Hiçyılmaz, tüketicilerin ayıplı mal için tazminat talep edebileceklerini vurguladı. Başkan Hiçyılmaz, tüketicilerin kanunla kendilerine verilen hakları kullanmak için tüketici hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurabileceğini söyledi.

Sözleşme ile ürün satan tüm Kayseri Ticaret Odası üyelerini de uyaran Başkan Hiçyılmaz, tüketicilere sözleşmeler hakkında bilgi verilmesinin zorunluluk olduğunu kaydetti. Hiçyılmaz, yeni yasayla tüketicilerin abonelikten ve taksitten cayma hakkına sahip olduğunu belirtti. Yürürlüğe giren yeni yasayla üretici ve ithalatçıların, tüketiciye yönelik garanti belgesi düzenlemek zorunda olduğunu ifade eden Hiçyılmaz, “Tüccar ve sanayicilerimiz ürettikleri ve ithal ettikleri mallar için satış sonrası bakım ve onarım hizmetleri sağlamak zorundadır” diye konuştu.

Mahmut Hiçyılmaz, yürürlüğe giren yeni yasada, Tüketici Hakem Heyeti ile Tüketici mahkemelerinde hak arama özgürlüklerine ilişkin hükümlerin bulunduğunu ve tüketici hakları konusundaki yaptırımların, Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu hale getirildiğini de kaydetti. Hiçyılmaz, yürürlükteki yeni yasanın bir çok alanda sorumlulukları artırdığına dikkat çekerek, KTO üyelerinin bu yasa kapsamında olan iş ve işlemlerinde ihtiyaç duyabilecekleri bilgi desteğini Oda olarak vereceklerini de sözlerine ekledi.

OE (OE) (OSS)