KAYSERİ Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın, 'Evrensel kabul görmüş normlara uyulmadığı takdirde bu ülkeye yabancı sermayenin gelmeyeceği' sözlerini değerlendirirken, STK temsilcilerinin on düşünüp, bir konuşmasını önerdi.
KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yükseltmesi ve STK’ların son günlerdeki açıklamalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. KTO Başkanı Hiçyılmaz, şöyle dedi:
"Dövizdeki artışta öyle bir noktaya gelindi ki, Merkez Bankası'nın piyasaya döviz satmasıyla bu yükselmenin durdurulması hedeflendi. Fakat öyle anlaşılıyor ki Merkez Bankası'nda, bu yolla döviz kurlarını kontrol altında tutamayacağı, faiz oranlarının da yükseltilmesi gerektiği kanısı oluştu. Merkez Bankası, Türkiye’de döviz kurunun daha da yükselmesini önlemek adına, enflasyona daha fazla etkisi olmaması adına gayret içinde olmuş ve faiz oranlarını yükseltmişlerdir. Alınan önlemlerin Türkiye’nin istikrarına olumsuz yönde etki etmemesini umut ediyoruz."
STK'LAR ON DÜŞÜNÜP BİR KONUŞMALI
Gazetecilerin sorusuna üzerine TÜSİAD’ın açıklamasını da değerlendiren Hiçyılmaz şöyle devam etti:
"STK’lar çok önemli. Artık katılımcı yönetim söz konusu. Herkes ülkesini düşünerek, kendi üyelerini düşünerek hareket etmek zorunda. Önceliklerimiz bunlar olmalı. STK yöneticilerinin konuşmalarını yaparken on düşünüp bir konuşması gerekir. Çünkü sizin ağzınızdan çıkan herhangi cümle kamuoyunu veya Türkiye’nin genelini etkileyecek durumda. Türkiye’ye yatırım elbette gelecek. Türkiye dünyada öyle bir konumda ki, en önemli coğrafyada. Dünya tarafından takip edilen bir ülke. Biz Avrupa’nın, Afrika’nın herhangi bir ülkesi değiliz. Dünyanın en oynak yerinde, en merkezinde bulunan ülkeyiz. Dolayısıyla her bir yöneticimizin, sorumlu noktada bulunan arkadaşlarımızın bu süreci tehlikesiz ve tahribatsız atlatma konusunda elinden gelen gayreti göstermesi gerekir. 'Şöyle olursa yatırım gelmez' diye düşünce belirtmenin doğru olmadığı kanaatindeyim."