Merkez Bankası faiz indirimi için toplanacak’, “Toplanmayacak” derken bu kez ocak ayı enflasyonu ‘kritik’ rolü kaptı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dün Budapeşte’den yaptığı açıklamada bugün açıklanacak ocak ayı enflasyon verisine bağlı olarak ara toplantı yapılıp yapılmayacağına karar verileceğini ve bankanın bugün kapalı bir toplantı yaparak buna karar vereceğini söyledi. Bu da bir anlamda son bir haftadır piyasa oyuncularının baktığı “papatya falı”nın da sonucu bugün artık belli olacak anlamına geliyor.
Hatırlanacağı gibi Merkez Bankası Başkanı Başçı, 27 Ocak’ta, “Ocak ayı enflasyonu düşük gelirse 4 Şubat’ta ara toplantı ile faiz indirimine gidebilir” demiş, piyasanın faiz indirimi fiyatlaması ile dolar hızlı tırmanmıştı. Siyasilerden gelen baskıları da göz önünde tutan piyasa oyuncuları ve ekonomistler, Merkez Bankası’nın faizleri 0.75 ile 1 puan arasında indireceğine kesin gözüyle bakıyordu. Ancak ABD Merkez Bankası’nın (FED) açıklamaları sonrası tüm ülke para birimlerine karşı değerlenen dolar, içeride de 2.45 TL’ye dayanarak tarihi zirveyi görünce, 30 Ocak’ta Merkez Bankası yazlı bir açıklama yaparak adeta Başçı’yı tekzip etti. Açıklamada “Yakın zamanda gözlemlediğimiz piyasa hareketleri TCMB’nin öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyi ile uyumlu değil” denilince, çoğunluk beklenti “Merkez ara toplantı yapmayacak” şeklinde değişti.
‘1 PUANDAN FAZLA DÜŞERSE İNDİRİM GELİR’
Yeni haftaya toplantı muamması ile başlanırken, Erdem Başıçı’dan yeni açıklama sabah saatlerinde Macaristan’ın başkenti Budapeşte’den geldi. Merkez bankaları konferansına katılan Başçı gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün açıklanacak enflasyon verisine bağlı olarak özel bir politika toplantısı yapılıp yapılmayacağına karar vereceklerini söyledi.
Başçı, eğer enflasyon belirgin şekilde düşerse son fiyat gelişmelerinin değerlendirileceği bir “ara toplantı” yapılacağını belirtti. Bankacılar Başçı’nın Budapeşte’de yaptığı açıklamaların piyasa koşullarına rağmen enflasyonun işaret edilen 1 puandan fazla düşüş göstermesi halinde ara toplantı olasılığının tamamen ortadan kalkmadığını gösterdiğini ifede etti.
‘İNSANI BÖYLE ÇILDIRTACAKLAR’
Merkez Bankası’nın faiz politikasını eleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan son olarak hafta sonu, “Ne diyorlar? İnsanı böyle adeta çıldırtacaklar, enflasyon düşerse faizi düşüreceklermiş. Bu anlayış, anlayış değil, bu yanlış bir mantık, doğru bir mantık değil. Çünkü enflasyon sebep, faiz netice değildir” demişti.
EN AZ 1 PUAN DÜŞER
Reuters’ın 17 katılımcı ekonomist ile 28 Ocak’ta gerçekleştirdiği ankete göre bugün açıklanacak enflasyonun, Merkez’in erken faiz indirimi yapmak için işaret ettiği 1 puanın üzerinde düşmesi bekleniyor. TÜFE’de ocakta medyan bazında 0.7 artış beklenirken, yıllık enflasyonun % 8.17’den % 6.80’e gerileyeceği öngörülüyor.
İTO’YA GÖRE FAİZ İNDİRİMİ OLDUKÇA ZOR
Merkez Bankası faiz indirimini düşük enflasyona göre yapacağı toplantıya bağlarken, İTO’nun enflasyon verilerine göre faiz indirimi zor görünüyor. İTO’nun verilerine göre, İstanbul’da 2015 Ocak ayında perakende fiyatlar yüzde 0.36, toptan fiyatlar ise yüzde 0.79 oranında arttı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi 2015 Ocak ayı itibarıyla yıllık ortalama yüzde 9.33, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 12.18 artış gösterdi. Perakende fiyatlar 2015 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.17, toptan fiyatlar ise yüzde 8.95 arttı.