Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 19 Haziran () - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, kreşlerin daha güvenli hale getirilmesi gibi girişimler ve mevzuat değişiklikleriyle kadınların iş hayatındaki payının artacağını söyledi.

Akademisyenler tarafından TÜRKONFED için hazırlanan "İş Dünyasında Kadın Raporu"na göre, dünyada ortalama yüzde 51.0 olan kadınların iş gücüne katılım oranı Türkiye’de yüzde 29.5 düzeyinde bulunuyor.

Onatça, "Bu tablo bize ekonomimizin uzun süreden beri tek motoru düşük kapasiteli çalışan uçakla yolumuza devam etmeye çalıştığımızı gösteriyor. Gelişmiş ekonomilerde, Avrupa Birliği’nde yüzde 51’lere varan kadının iş gücüne katılım oranında hala yüzde 30’ları yakalayamamış bir Türkiye’nin 2023 hedeflerini nasıl yakalayabileceği konusundaki kuşkularımız devam ediyor" dedi.

ÇOCUKLARIN GÜVENLE TESLİM EDİLECEĞİ KREŞLER

Rapora göre, Türkiye’de kadının iş hayatına katılımının önündeki engellerin mevzuattan kaynaklandığını açıklayan Onatça, buna örnek olarak Avrupa Birliği’nde 16 hafta olan doğum izninin Türkiye’de 18 hafta şeklinde düzenlenmesini gösterdi. Onatça, bunun da işverenlerin kadın çalışanı tercih etmemesine yol açtığını belirtti. Ayrıca kadınların çocuklarını güvenle teslim edebilecekleri kreş altyapısının kurulmaması, kadının çalışmasını teşvik edici uygulamaların hayata geçirilmemesi ve prosedürler yüzünden mali müşavirlerin kadın çalışanların bordrolarını düzenlemekten kaçınmasının da diğer büyük sorunlar arasında olduğunu kaydetti.

KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ OKUL MÜFREDATINA GİRMELİ

Kadınların ekonomiye kazandırılması çerçevesinde eğitim faktörüne dikkat çeken Onatça, "İstatistikler eğitimli kadınının iş hayatına katılımının, katma değeri yüksek üretime adaptasyonunun daha kolay olduğunu gösteriyor. Bu konunun bir başka penceresi de eğitim müfredatımızda gerçekleştirilmesi gereken düzenlemedir. İlköğretimden lisansa kadar eğitim sürecimizin her aşamasında ekonominin ancak kadının iş hayatında olmasıyla gelişebileceğinin aktarılması için de müfredatta mevzuat düzenlemesine ihtiyaç var" dedi.

"KADINLARA GİRİŞİMCİLİK ÖZENDİRİLMELİ"

Kadının iş hayatına katılımı konusunu sadece kadın çalışanlar olarak değerlendirmediklerini de belirten Onatça, 'girişimci kadın' sayısının artmasına da ihtiyaç olduğunu vurguladı. Onatça, "Girişimcilik eğitimleri, mikro krediler gibi desteklemelere rağmen girişimcilerimizin sadece yüzde 7'sinin kadın olması bu alanda da daha kat edecek uzun bir yolumuzun olduğunu gösteriyor. Yine bu çerçevede kadın girişimciliğini özendirecek mevzuat düzenlemelerine ihtiyacımız olduğu açık" diye konuştu.

İş Dünyasında Kadın Raporu'na göre, kadınların yüzde 54'ü ücretli ve maaşlı, yüzde 34'ü ücretsiz aile işçisi, yüzde 11'i kendi hesabına, yüzde 1'i ise işveren olarak çalışıyor.